Putin: Smanjili smo nuklearni arsenal na minimalni nivo

Očekuje se da će NPT konferencija razmotriti ključna pitanja, kao što su univerzalnost Sporazuma, nuklerano razoružanje, uključujići posebne mere, neširenje nukleranog naoružanja, uključujući promovisanje i jačanje zaštitnih mjera

55 pregleda2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
28.04.2015. 10:43h

Rusija dosledno poštuje Sporazum o neširenju nukleranog naouržanja (NPT), poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin učesnicima konferencije, o tom sporazumu.

"Smanjili smo naš nuklearni arsenal na minimalni nivo, što predstavlja značajan doprinos potpunom razoružanju", navodi Putin u poruci, koja je podijeljena učesnicima konferencije u sjedištu UN u Njujorku, prenosi Tas.

Rusija planira da nastavi rad u tom pravcu i da održava ravnotežu između razvoja atomske energije u mirnodopske svrhe i jačanja režima neširenja nukleranog naoružanja, uključujući i sistem garancija Međunarodme agencije za nukleranu energiju (IAEA), navodi Putin.

On je istakao da se Rusija zalaže za blisku saradnju sa svim zainteresovanim stranama u kreiranju modernog, stabilnog i sigurnog sistema u oblasti nuklerane energije. U skaldu sa 6. članom NPT-a, svaka potpisnica se obavezuje da nastavi pregovore koji vode u pravcu prestanka trke u nukleranom naoružanju.

Ruski predsjednik kaže da je ravnoteža jedan od ključnih elementa za neširenje nukleranog naoružanja, razoružanja i korišćenja nuklerane enregije u mirnodopske svrhe, što je garancija konvencija održivosti.

Putin je podsjetio da se konferncija NPT poklapa sa obilježavanjem 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

"To je značajan kamen temeljac koji nas podsjeća na zajedničku odgovornost prema dobrobiti planete i potrebi da se očuva mir i povede zajednička borba protiv modernih prijetnji, među kojima je i širenje nukleranog naoružanja", istakao je Putin.

"Očekujem da će svi prisutni na konfernciji izraziti spremnost da potvrde jasno poštovanje obaveza. Nema sumnje, ovo će postati važan faktor osiguranja mira, bezbjednosti i stabilnosti na cijeloj planeti", kazao je Putin.

Očekuje se da će NPT konferencija razmotriti ključna pitanja, kao što su univerzalnost Sporazuma, nuklerano razoružanje, uključujići posebne mere, neširenje nukleranog naoružanja, uključujući promovisanje i jačanje zaštitnih mjera.

Učesnici će razgovarati i o mjerama za korišćenje nuklearne energije u miroljubive svrhe, bezbjednosti i zaštiti, reginalnom razoružanju i neširenju nuklernog oružja, primjeni rezolucije o Bliskom istoku iz 1995. godine, mjerama za slučaj povlačenja iz Sporazuma, kao u za angažovanje civilnog društva na promociji razoružanja