Bivši radnici FEP-a imali sastanak u Ministarstvu ekonomije: Nadaju se da će problemi biti riješeni

“Detaljno je analizirana situacija u FEP-u i predočeno nam je da je neophodno organizovati i sastanak u Opštini Plužine kojem bi prusustvovao i sadašnji vlasnik firme Luka Mićković iz Nikšića”, kazao je Radović

176 pregleda0 komentar(a)
FEP, Foto: Svetlana Mandić
16.09.2018. 12:18h

Bivši radnici plužinske Fabrike elektroda (FEP), koji su 27. avgusta blokirali kapiju firme tražeči isplatu potraživanja u iznosu od 1,17 miliona eura, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva ekonomije nadaju se da će njihov problem biti riješen. Kako je kazao predstavnik radnika, Veselin Radović, u petak su imali sastanak sa generalnim direktorom Direktorata za industriju i tranformaciju u Ministarstvu ekonomije, Goranom Nikolićem i tokom razgovora je “iskazana dobra volja da se riješi problem radnika”.

“Detaljno je analizirana situacija u FEP-u i predočeno nam je da je neophodno organizovati i sastanak u Opštini Plužine kojem bi prusustvovao i sadašnji vlasnik firme Luka Mićković iz Nikšića”, kazao je Radović.

On se nada da je razgovor u Ministarstvu ekonomije početak rješenja njihovih problema i da će se na sastanku koji bude organizovan u Opštini Plužine naći način kako da se bivšim radnicima isplate 33 plate koje im se duguju od uvođenja stečaja.

Proizvodnja u FEP-u, jedinoj fabrici takve vrste u regionu, obustavljena je 2014. kada je Elektroprivreda isključila struju zbog neplaćenih računa, da bi naredne godine Poreska uprava uvela stečaj zbog duga za poreze i doprinose od skoro milion eura. Tada su 104 radnika ostala bez posla, a njih 36 je uspjelo da se penzioniše. Država je krajem 2015. radnicima uplatila doprinose i povezala radni staž do uvođenja stečaja, koji im nije bio povezan od 2007. a onima koji su završili na Biro rada isplatila otpremnine u prosjeku oko 12 hiljada.

Mićković je na 17.oglasu kupio imovinu fabrike za 115 hiljada eura, pri čemu se odrekao potraživanja od bivših radnika po osnovu kreditnih zaduženja za stanove.