Đaci se takmičili iz prirodnih nauka i programiranja

Predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne Gore Milojica Jaćimović istakao je da nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, koji rade u uslovima koji se ne mogu ocijeniti kao idealni, pokazuju zavidan entuzijazam da kod svojih najboljih đaka “pronađu iskru radoznalosti, koja će ih voditi na put nauke”

147 pregleda0 komentar(a)
25.04.2015. 13:03h

Olimpijada znanja 2015, koja je okupila osnovce i srednjoškolce koji se takmiče u znanju iz matematike, fizike, biologije, hemije i programiranja, počela je u 11 časova u zgradi tehničkih fakulteta.

Ove godine se prvi put na Olimpijadi znanja, koja se organizuje radi popularizacije prirodno - matematičkih nauka, održava i takmičenje studenata iz programiranja.

Predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne Gore Milojica Jaćimović istakao je da nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, koji rade u uslovima koji se ne mogu ocijeniti kao idealni, pokazuju zavidan entuzijazam da kod svojih najboljih đaka “pronađu iskru radoznalosti, koja će ih voditi na put nauke”.

Dekanica Prirodno - matematičkog fakulteta (PMF) Žana Kovijanić - Vukićević je ocijenila da PMF već sedmi put organizuje Olimpijadu znanja, čiji je cilj popularizacija nauke, ali i izdvajanje najboljih.

Naglasivši da takva takmičenja imaju dugu tradiciju u svim evropskim zemljama, Kovijanić - Vukićević je kazala da će sljedeće godine učesnicima vjerovatno biti omogućeno da se takmiče iz više predmeta.

Iz matematike se takmiče učenici tri posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole, dok iz fizike testiraju svoje znanje đaci dva posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole. Iz biologije se takmiče učenici tri posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole, a iz hemije učenici dva posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole. Učenici sva četiri razreda srednje škole se takmiče iz programiranja, a u poznavanju te oblasti “snage odmjeravaju” i studenti svih univerziteta u Crnoj Gori.

Olipijadu znanja organizuju Prirodno - matematički fakultet i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore pod pokroviteljstvom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rektora Univerziteta Crne Gore i kompanije “doMEn”.

Galerija