Popović: Nije jasno kako građani Crne Gore preživljavaju

"Ovakva ekonomska situacija i standard koji su daleko ispod evropskog prosjeka posljedica su dvo i po decenijske nesmjenjivosti jedne vlasti", kazao je generalni sekretar Pozitivne Crne Gore

101 pregleda2 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Pozitivna Crna Gora
24.04.2015. 15:10h

U uslovima zamrznutih privrednih tokova, potpunog monopola na tržištu roba i usluga, i netransparentnih biznis procesa u zemlji, pad vrijednosti prosječne neto zarade u Crnoj Gori na 476€, prema podacima Monstata, ni malo ne čudi, istakao je Srđa Popović generalni sekretar Pozitivne Crne Gore.

"Potpuno je, nažalost, jasna naša realnost u kojoj je prosječna zarada danas gotovo duplo manja od minimalne potrošačke korpe prosječne porodice. Međutim, nije jasno kako građani Crne Gore preživljavaju u ovakvim uslovima, pogotovo, ako dodatano uzmemo u obzir poskupljenje energenata od sedam centi po litru", kazao je Popović.

On je dodao da ukoliko je tačan podatak Monstata o padu prosječne martovske zarade u odnosu na februarsku od 1,4 posto i martovskom porastu cijena u odnosu na februarske od 1,1 posto, što je u ukupnom dovelo do pada realnih neto zarada od 2,5 posto za samo jedan mjesec, može se zamisliti kako će pad realnih neto zarada izgledati već narednih mjeseci kada do izražaja dođu kako ističe nezakonito uvedena poskupljenja energenata.

"Ovakva ekonomska situacija i standard koji su daleko ispod evropskog prosjeka posljedica su dvo i po decenijske nesmjenjivosti jedne vlasti. Zamajac ekonomskog prosperiteta biće moguće pokrenuti jedino ukidanjem monopola na tržištu i otvaranjem novih radnih mjesta", zaključio je Popović.