Krivokapićevi ljudi bojkotuju Vujicu Lazovića

"Ne znam razloge zbog kojih nije došlo 35 od 120 delegata. Statut i statutarne odluke koje je jednoglasno donio Glavni odbor do kraja su ispoštovane, što se može provjeriti u proceduri koja je Statutom predviđena”

66 pregleda46 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
23.04.2015. 05:20h

Skoro trećina delegata Opštinske konvencije Socijaldemokatske partije (SDP) Podgorice nije prisustvovali sinoćnjoj sjednici zbog toga što je, kako je kazao izvor “Vijesti” iz podgoričkog ogranka, v.d. predsjednika Vujica Lazović prekršio Statut u fazi pripreme kongresa i donošenja odluka o unutarstanačkim izborima.

Konvenciji, kako je kazao izvor, nije prisustvovalo više osnivača partije, funkcionera, predsjednika mjesnih odbora i aktivista koji su dali veliki doprinos kampanji SDP-a na izborima 2010. i 2014, a među njima prof. dr Vlado Komnenić, sekretar za socijalno staranje Goran Miranović, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, državni sekretar MUP-u Jadranka Vojinović....

“Ne znam razloge zbog kojih nije došlo 35 od 120 delegata. Statut i statutarne odluke koje je jednoglasno donio Glavni odbor do kraja su ispoštovane, što se može provjeriti u proceduri koja je Statutom predviđena”, kazao je sinoć Lazović “Vijestima”.

Sagovornik “Vijesti” iz suprotstavljenog tabora, međutim, tvrdi da je Lazović povrijedio osnovno demokratsko pravilo da se delegati predlažu iz baze i da se vrjednuju kriterijumi izbornih rezultata iz dva prethodna izborna ciklusa.

“Takođe, ignorisana je većina predsjednika mjesnih odbora koji su osnovni organizacioni oblik partije koji ima kontakt sa biračima i članovima partije. Umjesto toga, on je samovoljno, ne sazivajući

Predsjedništvo odbora, čime je prekršio Statut, predložio listu kandidata za delegate za konvenciju. Na taj način je zaobiđeno članstvo SDP iako se kongres održava jednom u četiri godine, a zadovoljeni su uglavnom funkcioneri i bliski v.d., predsjedniku Lazoviću. Mjesni odbori su iz procesa bili isključeni i odboru je „servirana“ lista od strane Lazovića”, naveo je taj izvor “Vijesti”.

On je kazao i da je nedolazak na konvenciju odgovor na kontinuirano kršenje Statuta o Lazovića koji je “privatizovao odbor”. Podsjetio je i da je Lazović na lokalim izboma u maju “bojkotovao” kampanju SDP-a koji je tada nastpio u koaliciji sa Pozitivnom i da mnogi tvrde da je čak vodio antikampanju.

“Nakon izbora, nije mu nimalo smetalo da iskoristi izborni rezultat i da se kao v.d. predsjednika aktivira u trenutku kada je trebalo podijeliti funkcije koje, takođe, nikada nijesu verifikovane na Odboru glavnog grada, čime je takođe prekršen Statut SDP-a”, rekao je taj izvor.

Podgorički odbor većinski podržava Ivana Brajovića.

Dobro je što ima više kandidata

Nakon sinoćnje sjednice saopšteno je da je Konvencija glavnog grada SDP izabrala pet kandidata za Glavni odbor - Đorđa Suhiha, Borisa Mugošu, Ivanu Raščanin, Marka Rakočevića i Nusreta Canovića, kao i 34 delegata za Kongres SDP-a, koji će se održati 3. juna.

"Konvencija Glavnog grada smatra demokratskim iskorakom to što ima više zainteresovanih kandidata za predsjednika partije i izražava nadu da će kampanja biti vođena u demokratskoj proceduri", navodi se u saopštenju Odbora SDP Glavnog grada.

Dodaje se da je Konvencija glavnog grada "uvjerena da će SDP nakon kongresa još snažnije insistirati na ostvarenju programskih principa zasnovanih na temeljnim načelima - građanske, demokratske, multietničke i evroatlantske Crne Gore".