Drobnič: Pažljivo čitajte izjave lidera EU

“Izjava Junkera nije bila namijenjena ni opoziciji ni Vladi, nego jednostavno državi. Sve što je postignuto u Crnoj Gori nije rezultat samo vlade, nego i parlamenta, u kojem sjede i vlada i opozicija”, zaključio je Drobnič

4 komentar(a)
Mitja Drobnič, koktel EU, Foto: Boris Pejović
20.04.2015. 12:20h

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da da je izjave visokih zvaničnika Evropske komisije neophodno pažljivo čitati jer su “one ponekad jako precizne, pa treba obratiti pažnju na sve elemente koje iz njih proizilaze”.

Drobnič je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa izjavom šefa EK Žan-Kloda Junkera da je impresioniran napretkom Crne Gore u procesu evropskih integracija, kazao da treba "odvojiti taj i proces pregovora o o pristupanju”.

Iz Vlade je prošle sedmice saopšteno da je Junker tokom sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem kazao da je impresioniran napretkom Crne Gore u procesu EU integracija, ali i ekonomskim rastom i stabilnosti javnih finansija.

Junker je kasnije objasnio da je pohvalio napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju.

“Treba znati razliku između pregovora i procesa evropskih integracija. Na kraju procesa pregovora stoji potpis ugovora o pridruženju i taj ugovor određuje uslove pod kojima država kandidat pristupa EU. Na kraju procesa evropskih integracija je ispunjavanje kriterijuma za punopravno članstvo i tome slijedi ulazak u EU. To su elementi koje treba imati u vidu ne samo u ovom momentu i u odnosu na izjavu Junkera nego i u odnosu na proces u kome će Crna Gora biti još nekoliko godina”, poručio je Drobnič.

Istakao je da Delegacija ne komentariše izjave evropskih zvaničnika.

“Izjava Junkera nije bila namijenjena ni opoziciji ni Vladi, nego jednostavno državi. Sve što je postignuto u Crnoj Gori nije rezultat samo vlade, nego i parlamenta, u kojem sjede i vlada i opozicija”, zaključio je Drobnič.