STAV

Nepresušni izvor siromašenja

Ovakvih nameta je bilo u prošlosti koliko hoćete. Podsjetiću vas, plaćali smo svakakve dodatne takse na automobile, električna brojila, SIM kartice itd. A evo četvrta godina, još plaćamo krizni porez na lične dohotke (???). Zbog čega?

2 komentar(a)
gorivoo_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
20.04.2015. 08:06h

"Taze” smo obaviješteni od strane narodne nam Vlade da će opet biti novih nameta na naše živote. Ovog puta je riječ o poskupljenju cijena goriva za automobile i lož ulja. Za neupućene, riječ je o energentima za eksploataciju vozila i grijanje objekata. Kažu da će poskupljenje tih energenata od sedam centi po litru biti prava mjera da u narednih nekoliko desetina godina ekonomski iscrpljen i posve umoran crnogorski građanin dâ patriotski doprinos izgradnji infrastrukturnog objekta i razvoju reprezentativnog sporta u zemlji. (Ovaj drugi dio nameta koji se odnosi na reprezentativni sport, moram da priznam, nisam najbolje razumio čemu služi?). A sve to u trenutku kad ovoliko povećanje cijene tih energenata nema realno uporište u zbivanjima na tržištu.

Obrazloženje Vlade je da će se “ova sredstva koristiti za otplatu anuiteta kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare i finansiranje reprezentativnog sporta”. Te da će se na ovaj način u budžet sliti cijelih 9 miliona eura godišnje?! Uz sve uvažavanje takve vaše ekonomske računice, dozvolite da to percipiramo i ovako: građani će biti siromašniji za 9 miliona eura godišnje ili možda mislite da neće? Da li stvarno mislite da poskupljenje ovih “infrastrukturnih” elemenata neće uticati na naš svakodnevni život i standard?

Nedavno ste, ako vas pamćenje služi, poručili vlasnicima kredita u “švajcarcima”: sami ste pali - sami se “ubili”. I kažete da nemate moralno pravo, niti ga bankarski ili bilo koji drugi biznis prepoznaje, da nepotistički pomažete jednoj od ugovornih strana tih kredita - građanima. I to radite zbog održanja povoljnog ambijenta biznis segmenta u zemlji, ali prije svega to, kako kažete, radite zbog ostalih građana, koji ne treba da participiraju u nečijim tuđim “greškama”.

Pitanje je onda sljedeće: zašto sada tim istim građanima uvodite ovakve namete? Odgovor je, plašim se, jednostavan - upravo građani treba da pokrpe ogromne budžetske rupe koje se već pojavljuju zbog vašeg ugovora o kreditiranju u dolarima najvećeg dijela autoputa. Dolar i dalje raste, a mi nismo na vrijeme razmišljali o klauzuli zaštite. Valjda se niko nije smatrao odgovornim.

Ovakvih nameta je bilo u prošlosti koliko hoćete. Podsjetiću vas, plaćali smo svakakve dodatne takse na automobile, električna brojila, SIM kartice itd. A evo četvrta godina, još plaćamo krizni porez na lične dohotke (???). Zbog čega? Je li i dalje kriza, odgovorite nam? Po kom pravu taj porez na naše plate traje toliko dugo?

I dok vi gospodo iz Vlade, uz našu svesrdnu pomoć, gradite kapitalne objekte (prethodno ih, kao u slučaju aktuelnog autoputa, “projektujete” po nekoliko puta i pri tome potrošite 5 miliona na “tehničku dokumentaciju” koja je uzduž i poprijeko po više osnova upitna), “kapitalne investicije” ekonomski iscrpljenih građana će i dalje biti registracija auta i kupovina školskih knjiga na rate. Na dvanaest rata, pa da mogu da investiraju cijelu godinu. Uz ogroman strah da im, ne daj Bože, u toku godine ne „crkne“ šporet.

To su rezultati vašeg rada na poboljšanju ekonomske situacije posljednjih nekoliko decenija.

Gospodo iz Vlade, ne možete, a nemate ni pravo, da jednostranim dekretima namećete ovakve obaveze građanima Crne Gore i u kontinuitetu ugrožavate njihovu i onako tešku i ranjivu ekonomsku situaciju.

Ne možete, jer vam to građani više neće dozvoliti.

Grđanima je potrebna politika koja će im obezbijediti porodične kapitalne investicije po uzoru na Evropu.

Autor je generalni sekretar Pozitivne Crne Gore