Ivanović: Razmjena poljoprivrednih proizvoda porasla 16,3 odsto

„U odnosu na isti period prošle godine značajno je smanjen izvoz masnoća i ulja 96,3 odsto i mesa 29,7 odsto. Uočljiv je pad uvoza šećera i proizvoda od šećera 16,6 odsto, žitarica 11,4 odsto, masnoća i ulja biljnog i životinjskog porijekla 11,1 odsto i kakaoa i proizvoda od kakaoa 10,8 odsto“, dodao je Ivanovi

60 pregleda0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
18.04.2015. 13:39h

Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda u dva mjeseca iznosila je 62,98 miliona eura i veća je 16,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da je ukupan izvoz iznosio 7,2 miliona eura i veći je 0,61 milion eura ili 0,9 odsto u odnosu na uporedni period.

"Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca, prema preliminarnim podacima, iznosila je 255,8 miliona eura, 6,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period", kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je precizirao da je najveći rast izvoza zabilježen kod povrća i to 255,3 odsto, duvana i proizvoda od duvana 132,5 odsto, kafe i čaja 123,9 odsto, proizvoda mlinske industrije 56,9 odsto, ostataka od prehrambene industrije 37,3 odsto, piva 23,6 odsto, sirove kože i vune 18,8 odsto i vina 0,5 odsto.

„U odnosu na isti period prošle godine značajno je smanjen izvoz masnoća i ulja 96,3 odsto i mesa 29,7 odsto. Uočljiv je pad uvoza šećera i proizvoda od šećera 16,6 odsto, žitarica 11,4 odsto, masnoća i ulja biljnog i životinjskog porijekla 11,1 odsto i kakaoa i proizvoda od kakaoa 10,8 odsto“, dodao je Ivanović.

On je naveo da njihov cilj ne treba da bude puko povećanje izvoza ili smanjenje uvoza, već kontinuirano jačanje konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika, zbog čega se tom pitanju ne smije pristupati mehanički.

“Izvoz nećemo povećati bez fokusiranosti na konkurentske prednosti Crne Gore, investicija u fizički i ljudski kapital, jačanja standarda kvaliteta i sistema bezbjednosti hrane u kojem centralno mjesto treba da pripadne Agenciji za bezbjednost hrane, investiranja u mlade ljude, laboratorije, tehnike i metode koje je potrebno akreditovati po uzoru na standarde EU”, smatra Ivanović.

Prema njegovim riječima, izvoz neće povećati socijalnom politikom u poljoprivredi, već isključivo razvojem agro-biznisa, zasnovanog na kvalitetu i posebnosti regiona.

On je kazao i da je u martu otkupljeno 1,92 miliona litara mlijeka ili 2,3 odsto manje u odnosu na prošlogodišnji mart.

“Prema analizama koje smo napravili do smanjenja je došlo zbog loših vremenskih prilika u sjevernom dijelu Crne Gore gdje je jedan broj kooperanata odsječen od kanala otkupa, zaustavljenog otkupa u mljekari Nika i povećane ponude mlijeka kao posljedice ukidanja kvota u EU”, objasnio je Ivanović.

On je kazao i da je Ministarstvo tokom ove sedmice objavilo pet novih javnih poziva, od čega se tri odnose na sektor ribarstva, i to javni poziv za dodjelu podrške u modernizaciji ribarske flote za ulov demerzalnih resursa, za modernizaciju i osavremenjivanje postojećih ribolovnih plovnih objekata dužine 3-10 m LOA u malom privrednom ribolovu i za povećanje profesionalne ribarske flote za ulov pelagičnih vrsta.

Za sva tri javna poziva ukupno je predviđeno 110 hiljada eura iz ovogodišnjeg Agrobudžeta.

"Dva javna poziva odnose se na oblast ruralnog razvoja, i to za diverzifikaciju aktivnosti na porodičnim gazdinstvima i za preradu na porodičnim gazdinstvima“, rekao je Ivanović.

Tim pozivima se, kako je dodao, podržavaju sektor mljekarstva, prerade mesa, pčelarstva, biljne proizvodnje, alkoholnih pića i akvakulture.

"Takođe, pripremljena su i dva javna poziva u oblasti šumarstva, i to za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za ovu godinu i poziv za sanitarnu sječu. Oba poziva biće objavljena naredne sedmice", kazao je Ivanović.

On je naveo da je prema Monstatovoj Anketi o radnoj snazi, u poljoprivrednim djelatnostima radno angažovano 12,3 hiljade osoba, što predstavlja 5,7 odsto ukupno radno angažovanih na teritoriji Crne Gore.

„Od 12,3 hiljade radno angažovanih u poljoprivrednim djelatnostima, 7,9 hiljada su muškarci, a 4,4 hiljade žene. U primorskom regionu radno je angažovano 1,5 hiljada osoba, u središnjem regionu 5,3 hiljade, od čega samo u Podgorici tri hiljade, a u sjevernom dijelu 5,5 hiljada osoba“, precizirao je Ivanović.

On je, govoreći o projektu Tehnička podrška rejonizaciji vinogradarskog područja Crne Gore koji je počeo u četvrtak, kazao da to ima za cilj jačanje sektora vinogradarstva i proizvodnje vina u Crnoj Gori kroz usklađivanje sa standardima EU.

„Projekat se finansira iz sredstava IPA 2011 u ukupnom iznosu od 300 hiljada eura i trajaće 24 mjeseca. Projekat će realizovati Centar za istraživanja, testiranja i obuke u poljoprivredi u Bariju“, dodao je Ivanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo do danas podržalo radove na vodovodima u Andrijevici, Mojkovcu, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Danilovgradu, Pljevljima, Baru i hidro-geološke istražne radove u Šavniku za rješavanje vodosnabdijevanja sela Dubrovsko.