Rusija: Potvrđeni planovi o novoj svemirskoj stanici

Moduli na kojima bi bila napravljena nova stanica prave se u fabrici Roskosmosa i biće dodati na ruski dio MS S posle 2017

0 komentar(a)
svemir, Foto: Shutterstock
18.04.2015. 13:31h

Šef naučno-inženjerskog savjeta ruske agencije Roskosmos Jurij Koptev potvrdio je planove o novoj svemirskoj stanici, moguće sredinom sledeće decenije.

"Nacrt federalnog svermirskog programa za period 2016-2025, koji je razmotren i predložen za usvajanje, predviđa mogućnost postavljanja ruske orbitalne stanice koristeći tri modula Međunarodne svemirske stanice (MS S) posle 2024", rekao je Koptev.

On je dodao da će se to pitanje razmatrati ako 2024. bude odlučeno da se prekine saradnja sa trenutnim partnerima u okviru programa MS S i da se obustavi rad postojeće stanice, prenio je TAS S.

Moduli na kojima bi bila napravljena nova stanica prave se u fabrici Roskosmosa i biće dodati na ruski dio MS S posle 2017.

"Projekti će biti prilagođeni tako da moduli mogu da rade bez obzira na MS S i da služe kao osnova za izgradnju i razvoj buduće orbitalne stanice. Postoji mogućnost da ćemo ih koristiti u saradnji sa našim partnerima iz grupe BRIKS. Pregovori s njima su u toku", rekao je Koptev.

Rusija i njeni partneri su se dogovorili o produžetku rada MS S do 2024.