Jemen: Nastavljeni vazdušni udari, poginulo 36 osoba

Šiitski pobunjenici Huti, koje podržavaju pristalice bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, nastavili su ofanzivu pošto su prethodno zauzeli djelove Jemena

66 pregleda0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
17.04.2015. 09:56h

Najmanje 36 ljudi stradalo je u Jemenu u vazdušnim udarima Saudijske Arabije na položaje pobunjenika i u sukobima pristalica i protivnika jemenskog predsjednika.

Avioni međunarodne koalicije, prevođeni Saudijskom Arabijom, noćas su izvršili napade na strateške položaje kod moreuza Bab al-Mandeb.

Šiitski pobunjenici Huti, koje podržavaju pristalice bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, nastavili su ofanzivu pošto su prethodno zauzeli djelove Jemena.

Pobunjenici između ostalog pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i djelove grada Adena, koji je aktuelni predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi morao da napusti.

Saudijska Arabija, koja s Jemenom dijeli dugačku granicu, 26. marta je sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja Huta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno gotovo 736 ljudi, a više od 2.719 je ranjeno.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je apelovao na prekid vatre u Jemenu, a prethodno je medijator UN za tu zemlju Džamal Benomar podnio ostavku.

Novi medijator UN za Jemen trebalo bi da bude uskoro imenovan.