Knežević: Front ne traži novog lidera

"Ako se eventualno odlučimo da izaberemo novog predsjednika DF-a, on svakako mora biti vanstranačka ličnost"

62 pregleda11 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
16.04.2015. 06:29h

Demokratski front (DF) trenutno ne traži novog lidera, ali ako se Predsjedništvo odluči na takav korak na čelu Fronta opet mora biti nestranačka ličnost, kazao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Komentarišući izjavu funkcionera DF Branka Radulovića da je tom savezu potreban novi lider “koji treba da vidi dalje od drugih”, Knežević je kazao da prioritet Fronta terenska kampanja.

“Ako se eventualno odlučimo da u narednom periodu izaberemo novog predsjednika DF-a, on svakako mora biti vanstranačka ličnost. Prihvatljiv svim konstituentima, politički odvažan, sa jasnim stavovima. Neko ko poštuje programske različitosti, svjestan odgovornosti i izazova koji su pred njim”, kazao je Knežević u razgovoru za “Vijesti”.

Ocjene javnosti su da je odlazak Miodraga Lekića oslabio DF i da se bez građanskih ličnosti on svodi na koaliciju vše partija. Koliko je nakon toga realno da Front i dalje bude stožer okupljanja opozicije?

Uprkos Lekićevom odlasku, DF i dalje ostaje najjači opozicioni savez i stožer opozicionog okupljanja. Jasno mi je da dijelu javnosti ne odgovara ta činjenica, i da na svaki način, preko navodnih analitičara, spin majstora, projektovanih istraživanja javnog mnjenja i ostalih vidova djelovanja opozicionih “dušebrižnika”, pokušavaju stvoriti apokaliptični ambijent besmisla u kojem je sve unaprijed izgubljeno. DF nije odustao od svoje političko-društvene misije crnogorsko - srpskog pomirenja i borbe protiv režima. U tu misiju uključeni su svi subjekti koji dijele ove vrijednosti, i nikako se ne mogu složiti sa tezom da se radi o zbiru partija, već o savezu partija, građanskih udruženja i vanstranačkih ličnosti.

Andrija Mandić je nedavno najavio da će Nova će preuzeti vodeću ulogu u objedinjavanju snaga koje se protive ulasku Crne Gore u NATO. Smatrate li da time pokušava da preuzme lidersku ulogu u Frontu?

Nisam primijetio nikakve tendencije Nove koje bi išle ka preuzimanju DF-a, jer naš savez nije formiran na postulatima potčinjavanja i uskostranačkog bitisanja. Svrha našeg političkog djelovanja je poštovanje programskih različitosti i dosljedna borba protiv režima. Jasno je da kao lider DNP ne bih pristao na bilo kakve pokušaje marginalizovanja ili manipulisanja idejom oko koje smo formirali DF, ma od čije strane dolazili.

Dio funkcionera DF optuživao je ostatak opozicije da je pod uticajem stranih ambasada i medija, dok je Vaš partijski kolega Predrag Bulatović nedavno izjavio da sa svima u opoziciji treba razgovarati o saradnji. Koga od opozicionih partija vidite kao potencijalnog saveznika?

DNP je spreman na saradnju sa svim dokazanim opozicionim subjektima koje će poštovati programske različitosti, ali i zajedničke imenitelje sadržane u konkretnoj borbi protiv režima. Očekujemo od drugih opozicionih aktera da pokažu ozbiljnost shodno društvenom trenutku u kojem se nalazimo, a sigurno je da DNP neće pristati na bilo kakav vid ideološkog i programskog prevaspitavanja, jer bi nas ti pokušaji, osim što su uzaludni, vratili u rovovske podjele i politički ćorsokak.

Zar upravo Mandićeve izjave kojima se opozicija dijeli za i protiv NATO i napadi Nebojše Medojevića na ostatak opozicije ne vraćaju u rovovske podjele?

Naprotiv, Mandićeve izjave predstavljaju jasno političko pozicioniranje. Za razliku od nekih političkih subjekata i samoproklamovanih lidera koji plediraju na visoke pozicije, a nemaju stav oko ovog i drugih važnih pitanja, DF oko svih važnih društvenih pitanja ima jasan stav i odgovor. Vjerujem da to može biti naša prednost, a nikako nedostatak, jer oni koji misle da beskonačno mogu varati biračko tijelo, ubrzo će biti raskrinkani kao sitni demagozi i salonski teoretičari od kojih nikad nećete čuti ništa konkretno.

Što se tiče stavova koje saopštava Medojević, mogu primijetiti da se oni ne odnose na čitavu opoziciju, već da je locirao određene političke krugove koji više od godinu dana pokušavaju razbiti DF.

Idemo na ulice ako to žele građani

S obzirom na to da je većina opozicionih stranaka rezervisana prema protestima koje najavljuje DF, koliko je izvjestan izlazak na ulice?

Građanski protesti ne zavise ni od jedne političke partije, već neizdrživosti socioekonomskog ambijenta u kojem se nalazi Crna Gora. Za razliku od ostalih, DF neće kalkulisati i preuzeće odgovornost za organizovanje protesta, ukoliko je to rezultat narodne volje. Mi ćemo uskoro održati zajedničke sjednice glavnih odbora konstituenata i opštinskih rukovodstava u Podgorici, gdje ćemo predstaviti platformu daljeg djelovanja.