Tramp ukida priznavanje transrodnih osoba?

Njujork tajms navodi da američka vlada planira da donese odredbu prema kojoj stanje polnih organa pri rođenju određuje rodni identitet osobe

87 pregleda2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
22.10.2018. 06:32h

Vlada Donalda Trampa planira da vrlo strogo odredi definiciju prema kojoj stanje polnih organa pri rođenju određuje rodni identitet, objavio je u nedjelju "Njujork tajms".

To bi transrodnim osobama praktično uskratilo mogućnost da zvanično budu priznate kao takve.

U internoj bilješci koju je list dobio, Ministarstvo zdravlja SAD predlaže da se takva pravna definicija rodnog identiteta uvede da bi pratila savezne zakone koji zabranjuju diskriminaciju u obrazovnim programima koje finansira savezna država.

"Rod je status pojedinca koji je ili muško ili žensko, po neizmjenljivim biološkim osobinama koje se mogu utvrditi pri rođenju ili ranije", navodi Ministarstvo u predlogu te definicije, piše "Njujork tajms". "Rod, naveden u potvrdi o rođenju, mora biti konačan dokaz roda te osobe, osim ako nije oboren pouzdanim genetskim dokazima", piše u tekstu.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo ministarstva prosvete, pravosuđa i rada da prihvate tu njegovu definiciju, da bi se povećala mogućnost da je prihvate i sudovi.

Od dolaska u Bijelu kuću januara 2017. godine, Donald Tramp je opozvao nekoliko mjera koje su štitile transrodne osobe i LGBT zajednicu. On je 2017. godine rekao da namjerava da zabrani transrodnim osobama da služe u vojsci, što bi bilo suprotno odluci njegovog prethodnika, demokrate Baraka Obame.