STAV

Kenija

78 pregleda3 komentar(a)
Kenija, protest, studenti, Foto: Reuters
15.04.2015. 09:15h

U Keniji je ubijeno 148 studenata. Kenija je tako daleko od nas. Kopilot Germanwingsa je ubio 150 ljudi. Saznali smo sve o njegovom privatnim životu. Gotovo da svi napamet znamo i njegove seksualne frustracije. A studenti iz Kenije? Afrika je tako daleko.

Godinama sam se pitao kako obični Francuz ili Njemac reaguje na zločin u Bukovici, na deportaciju Bošnjaka iz Herceg Novog, na opsadu Sarajeva, na granatiranje Dubrovnika, na Srebrenicu, na etničko čišćenje Hrvatske od Srba, na vađenje organa na Kosovu...

Sad mi je jasno! Reaguju kao i mi u slučaju Kenije, Ukrajine, Palestine, Sirije... čujemo vijesti i pređemo na vremensku prognozu.

Uzalud smo se nadali da će moćnici prepoznati slobodne krike u Crnoj Gori s početka devedesetih. Oni su samo tražili partnera za svoje interese. Pa kad su ga našli u Milu, onda nije bilo bitno šta je bilo prije. Bilo je bitno da si na fonu, a što radiš u svojoj mikrosferi - Veliki brat to ne gleda. Bitno da ispunjavaš zadatke.

Pravda je tako daleko. A pravo je tako daleko od pravde. Slušajući svjedočenja iz Bosne i Hercegovine, jasno je da dželati i dalje šetaju ulicom. Gledajući evropejce iz Crne Gore i iz Srbije, a znajući njihove rane radove, opet je sve jasno.

Jasno je da je Batko Vlahović dobio krila da iz Spuškog zatvora pobjegne uz državnu pomoć. Pomoć onih koji danas ljube zastavu Evropske unije. Kao simbol zla, neko ko je preklao vrat jedne djevojčice Alme jer se zvala Alma, neko ko je ubio jednog Gorana Čengića i mnoge druge, pobjegao je iz Spuža kao što niko nije mogao.

Šta je poenta? U evropske integracije nas vode oni koji su nas vodili u ratove! Zato je za nas Kenija kao nevrijeme na Bjelasici. Zato je Sirija poput kiše u Podgorici. Zato smo mi poput tuge goleme - i dalje tvrdi na ljudsku nesreću, i dalje ćutimo dok ne dođu po nas, kao da nijesmo imali Herceg Novi, Bukovicu, Srebrenicu, Srpsku Krajinu, Murino...

Onda valjda zaslužujemo da nam se svakih 50 godina vraćaju horori, da najgori budu lideri, da idioti budu primjer, da normalni spuste glavu i ćute.

Poslije svega što smo preživjeli, svjetske užase gledamo prije vremenske prognoze. Uh, sjutra će kiša. Kopilot je bio psihički nestabilan. Poginuli su Evropljani - o tome bruje svi mediji. Kenija, Sirija, Palestina...

Nafta ili pravda? ... Nafta!

Ništa nijesmo naučili - držite se... ljubim vas!