Le Korbizje: Arhitekta i militantni fašista

Njegovi kasniji radovi pokazuju da je 1920-ih godina posjećivao fašističke kružoke u Parizu

330 pregleda0 komentar(a)
Le Korbizje, Foto: Shutterstock
14.04.2015. 08:59h

Slika o poznatnom francuskom arhitetki Le Korbizjeu, kojem je posvećena izložba u pariskom Centru Pompidu povodom 50 godina od njegove smrti, ocrnjena je posljednjih dana u Francuskoj djelima u kojima se navodi da je čuveni arhitekta bio fašista.

"Otkrio sam da je on jednostavno bio militantni fašista", rekao je Gzavije de Žarsi, autor knjige "Le Korbizje, francuski fašista".

Arhitekta je 20 godina sarađivao s "grupama s veoma jasnom ideologijom", rekao je Fransoa Šaslen, autor knjige "Šta se krilo o Korbizjeu".

Istoričar Mark Perelman pozdravio je nedavno objavljena djela pošto je prvi 1979. godine objavio knjigu "Fašističke ideje arhitekte".

Šarl-Eduar Žanre, poznatiji kao Le Korbizje, rođen je 1887. godine u Švajcarskoj, a postao je francuski državljanin. Jedan je od glavnih predstavnika modernog pokreta u arhitekturi, purizma, zajedno s finskim arhitektom Alvarom Altom.

U Francuskoj je izgradio čuvenu stambenu jedinicu "Ozareni grad" u Marseju i crkvu u Ronšanu na istoku Francuske, koje se nalaze na spisku kandidata svjetske kulturne baštine Uneska.

Njegovi kasniji radovi pokazuju da je 1920-ih godina posjećivao fašističke kružoke u Parizu. Postao je blizak s Pjerom Vinterom, liderom Fašističke revolucionarne stranke s kojim je pokrenuo časopis "Prelid".

U tom časopisu, Le Korbizje piše članke u kojima "opravdava svoj nacistički antisemitizam", rekao je De Žarsi.

Le Korbizje 1940. godine u pismu majci navodi da je "Hitler učinio grandiozno djelo, preuredio je Evropu" - aludirajući na Jevreje.

Fondacija Le Korbizjea kratko pominje taj period, navodeći samo da je bio član časopisa "Prelid" i da je boravio u Višiju.

Izložba "Ljudsko djelovanje" u centru Pompidu, od 29. aprila do 3. avgusta, uopšte ne pominje Le Korbizjeov "fašistiški" period i njegove veze s kolaboracionističkim režimom u Višiju tokom okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu.