Nastanak Mjeseca: Misterija planete koja je skoro razorila Zemlju

Nastanak Zemljinog pratioca, Mjeseca, vjekovima je bio obavijen velom misterije. Od samih početaka moderne astronomije naučnici su predložili brojne hipteze

383 pregleda5 komentar(a)
Mjesec, Foto: Shutterstock
12.04.2015. 08:01h

Od početka proučavanja svemira postoji veliki broj teorija o nastanku Mjeseca. Najnovije američko istraživanje podržava teoriju da je Mjesec nastao nakon sudara Zemlje i planete Teje.

Nastanak Zemljinog pratioca, Mjeseca, vjekovima je bio obavijen velom misterije. Od samih početaka moderne astronomije naučnici su predložili brojne hipteze: da se velika planeta nekako podijelila na Zemlju i Mjesec, da je Mjesec bio lutajući planetoid kojeg je zarobila Zemljina gravitacija, da su Zemlja i Mjesec nastali istovremeno kada se sabio protoplanetarni disk.

Ali najzanimljivija od svih teorija mogla bi biti i najtačnija, a dodatno ju je potvrdilo i novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Merilend: teorija da se u Zemlju u davnoj prošlosti zabila planeta Teja, veličine Marsa, pa da je Mjesec nastao od ostataka te stravične kataklizme.

Bilo je to u vrijeme početka oblikovanja Sunčevog sistema. Ni Zemlja ni Teja tada još nisu bile planete, prema današnjoj definiciji pojma ‘planeta’ - jer su dijelili zajedničku orbitu.

Teja se najvjerojatnije nalazila na jednoj od Lagranžovih tačaka u Zemljinoj orbiti - L4 ili L5 - pod uglom od 60 stepeni u odnosu na Zemlju, gledano sa Sunca. Iako bi to bila stabilna orbita, gravitacijske peturbacije Venere i Jupitera pomjerile su Teju iz stabilnog položaja, i poslale je na kurs sudara sa Zemljom.

Udar je bio jak, ali nevjerovatnom srećom, bio čeoni - da je bio, umjesto Zemlje i Mjeseca danas bi se između Venere i Jupitera nalazio pojas asteroida.

Prema najnovijim mjerenjima koncentracije retkog izotopa volframa u Zemljinom omotaču i na površini Mjeseca, sudar Zemlje i Teje najvjerovatnije je izbio plaštove obje planete u svemir, dok su se jezgra spojila, što objašnjava zašto danas Zemlja ima disproporcionalno veliko jezgro u poređenju sa drugim planetama.

Prema teoriji koju su potvrdila najnovija mjerenja, materijal koji je bio izbačen u svemira temeljno se izmiješao do tačke gdje više nije bilo moguće razaznati šta je pipadalo Teji, a šta Zemlji. Dio tog materijala pao je na Zemlju i postao novi omotač, a dio se sabijao milionima godina dok na kraju nije postao Mjesec.

Jutarnji.hr