Ko je iz Crne Gore poslao 740.000 eura optuženim za pranje novca?

Tužilaštvo San Marina istražuje ko je poslao 740.000 eura optuženim za pranje novca

191 pregleda0 komentar(a)
Klaudio Podeski porše kaen (novina), Foto: Giornalesm.com
10.04.2015. 14:10h

Tužilaštvo u San Marinu istražuje ko je 1. avgusta 2011. godine iz Crne Gore prebacio 740.000 eura na bankovne račune njihovog bivšeg državnog sekretara Klaudija Podeskija (Claudio Podeschi) i njegove vjerenice Biljane Baruce.

Podeski i Baruca uhapšeni su 23. juna prošle godine pod optužbom za pranje novca i korupciju. Nakon hapšenja u San Marinu, Podeskiju je zaplijenjeno 14 miliona eura i pokrenut je sudski postupak, koji je u toku.

Da bivši državnik San Marina i njegova vjerenica imaju dvije aktivne firme u Podgorici i to na adresi preduzeća crnogorskih državljana grčkog i malezijskog porijekla Petrosa Statisa i Vei Seng Pue otkrio je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Nekoliko medija u San Marinu prenijeli su istraživanje CIN-a CG i naveli da je jedan od razloga za produžavanje pritvora Baruci i Podeskom upravo njihova poslovna veza sa Crnom Gorom, koju je tužilaštvo u međuvremenu otkrilo. Novi nalog za produženje pritvora izdat je zbog mogućnosti bjekstva i prikrivanja tragova.

Četiri dana nakon publikovanja istraživanja CIN-a o vezama Podeskog i Baruce sa Statisom i Puom u Crnoj Gori, portal "Libertas.sm" objavio je tekst pod nazivom: "Prijatelji iz crnogorskog magičnog kruga putuju Porše kaenom sa tablicama San Marina".

U tom tekstu precizira se da je tužilaštvo San Marina pratilo i ušlo u trag ljudima iz Crne Gore, koji su se vozili tim automobilom. Radi se o automobilu koji je vlasništvo kompanije “Aol Ipsp” – San Marino – kojom je upravljala Baruca i Podeschi, kojeg je ovo preduzeće formalno zaposlilo u avgustu 2013.

U maju iste godine funkcije i ovlaštenja za upravljanje tom kompanijom prebačene su na Mladena Kalađurđevića, Petrosa Statisa i Emmanouila Pairaktaridisa.

Statis je vladin partner i zakupac Svetog Stefana , vlasnik Universal Capital banke, “Pobjede”, “Dnevnih novina” i više drugih kompanija u Crnoj Gori. Istraživanje CIN-a CG pokazalo je da je Grk Emanouil Pairaktaridis ključna osoba koja u Crnoj Gori povezuje Statisa, Puu i uhapšene u San Marinu. Njegovo ime vezano je za čak devet registrovanih firmi u Crnoj Gori.

“Zajedno sa Viktorom Restisom, jednim od najbogatijih Grka i bivšim ambasadorem San Marina u Poljskoj, Statis i Pairaktaridis su povezani sa kompanijom ADcapital Montenegro, koja se bavi investicijama u turističkom sektoru”, piše u tekstu portala “Libertas.sm”.

Kalađurđević se pominje kao treća osoba koja se vozila automobilom, koje je pratilo tužilaštvo San Marina. U tekstu se pominje da je on povezan sa kompanijom “Adriatic Properties”, koja je 2010. od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) primila 37 miliona eura za izgradnju, između ostalog, hotela “Aman Resorts” na Svetom Stefanu – brenda čiji je suvlasnik Phua i koji je trebalo da ulaže u luksuzni hotelski kompleks u San Marinu vrijednosti 92 miliona eura.