Uhapšeni osumnjičeni za napad na Milivojevića

Mladići su, cijelih desetak minuta, u pravcu Milivojevića i njegovih prijatelja imali drsko i uvredljivo ponašanje ali i primitivnu i nedoličnu gestikulaciju

77 pregleda0 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
10.04.2015. 20:29h

Policija je uhapsila S.M. (23), B.V. (21) i N.R. (22) iz Podgorice zbog sumnje da su se oko 1.40 časova, neprimjereno ponašali prema izvršnom direktoru LGBT Forum Progres Stevanu Milivojeviću, dok se nalazio u lokalu "Good Fellas" u Podgorici u društvu poslanice Evropskog parlamenta Terese Reintke i studentkinje A.M.

"Zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici izjasnio se da se u slučaju ponašanja S.M. (23), B.V. (21) i N.R. (22) iz Podgorice prema izvršnom direktoru LGBT Forum Progres, S.M, stiču elementi bića krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, nakon čega su policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica lišili slobode ova tri lica. Oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu, zbog osnova sumnje da su počinili navedeno krivično djelo", navodi se u saopštenju Uprave policije.

"Milivojević je bio u društvu sa A.M., studentkinjom iz Podgorice, i njemačkom poslanicom Evropskog Parlamenta Teresa Teri Reintke (Theressa Terry Reintke) a koja se članica delegacije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Tokom kasne večere, koja je uslijedila nakon večernjeg izlaska, njih je maltretirala grupa mladića koja je imala krajnje neprimjereno i primitivno ponašanje koje je izazvalo strah i neprijatnost kod svih prisutnih.

Mladići su, cijelih desetak minuta, u pravcu Milivojevića i njegovih prijatelja imali drsko i uvredljivo ponašanje ali i primitivnu i nedoličnu gestikulaciju - hvatali su se za polne organe, simulirali masturbaciju, plazili su se i uznemiravali", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Mladići su, cijelih desetak minuta, u pravcu Milivojevića i njegovih prijatelja imali drsko i uvredljivo ponašanje ali i primitivnu i nedoličnu gestikulaciju - hvatali su se za polne organe, simulirali masturbaciju, plazili su se i uznemiravali

LGBT Forum Progres je saopštio i da je jedan od mladića nosio majicu sa natpisom “Donjecka Republika” i u pravcu MIlivojevića i njegovih prijatelja skandirao “Rusija”.

"Kako je Milivojević sjedio za stolom pri izlogu, oni su spolja, na staklu lijepili salvete umazene kečapom, smijali se, udarali u staklo i tražili od Milivojevića da napusti lokal kako bi mu pokazali. Sve vrijeme Milivojevića su oslovljavali sa “Pederčino” i govorili mu “Čekamo te”, “Izađi napolje” i pozivali na fizički obračun.

Evropska poslanica je uradila nekoliko snimaka napadača tokom njihovog primitivnog plaženja na izlogu lokala. Jedan od mladića je ušao u lokal i pitao sve prisutne za stolom zašto ga fotografišu. Milivojević ga je zamolio da se udalji od njihovog stola a personal da udalje mladića jer ih maltretiraju.

Kada su shvatili da mladići ne odustaju kontaktirana je policija. Četiri službenika policije su vrlo brzo, u roku od pet minuta, izašli na lice mjesta ali su se mladići udaljili u pravcu obližnjeg parka. Policiji je podnijeta prijava i ukazano na krivična djela povreda ravnopravnosti i ugrožavanja bezbjednosti u kojima je seksualna orjentacija prepoznata kao otežavajuća kvalifikatorna okolnost.

Vlasnik ugostiteljskog objekta je bio uzuzetno ljubazan i korektan, izvinio se zbog neprijatnosti i iskazao punu spremnost za saradnju sa pravosudnim organima u pogledu dostupnosti video nadzora.

Svakodnevan život i sloboda kretanja LGBT osoba je ozbiljno ugrožena. Ovakvi događaji u potpunosti limitiraju kvalitet života LGBT osoba. Prinuđeni su da vode krajnje restriktivan socijalni život jer su provokacije, napadi i govor mržnje mogući na svakom koraku. To ne stvara samo strah i neprijatnost oštećenima već i svima koji su u društvu sa njima", navodi se u saopštenju.

Reintke: Tužilaštvo da postavi primjer i pošalje jasnu poruku

Reintke je kazala da je nakon veoma uspješnog boravka delegacije EP u Crnoj Gori provodila slobodno vrijeme s prijateljima u Podgorici.

"Izašli smo na kasnu večeru i odjednom smo verbalno napadnuti i prijećeno nam je od strane grupe mladića što je imalo vrlo jasnu homofobnu pozadinu obzirom da sam bila u društvu sa Stevanom Milivojevićem, iz LGBT Foruma Progres. Ovaj oblik izražavanja homofobičnog ponašanja treba biti sankcionisan i procesuiran u skladu sa zakonom. Policija je reagovala vrlo prikladno i brzo što je indikator napretka na ovom polju. Ali, takođe je neophodno da tužilaštvo reaguje efikasno, postavi primjer i da pošalje jasnu poruku da ovakav tip ponašanja neće biti ignorisan i tolerisan. Pratiću dalji razvoj ovog događaja i preduzimanje radnji od strane tužilaštva za koje se nadam da će se na profesionalčan način baviti ovim slučajem", kazala je Reintke.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda osudio vandalsko ponašanje

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je vandalsko ponašanje i napad na aktivistu LGBT Foruma progres u Podgorici i njegove goste, kojima je ugrožena njihova lična sigurnost i dostojanstvo.

"Ovakvi slučajevi su izazov institucijama sistema u Crnoj Gori i test građanske svijesti o jednakosti svake osobe koja u njoj traži svoje mjesto pod suncem. Sa dužnom pažnjom pratićemo dalje postupanje u vezi sa ovim slučajem, uvjereni da će biti učinjeno sve da ovakvi incidenti ne ostanu bez odgovarajuće reakcije i preventivnog učinka državnih organa Crne Gore u zaštiti prava LGBTI osoba", navodi se u saopštenju .

CGO: Nasilje nad LGBT osobama ne smije biti prihvatljivo

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osudio je napad na Milivojevića i poziva nadležne institucije da u skladu sa zakonom nastrožije kazne vinovnike nasilničkog ponašanja.

"Netolerancija, nasilje i diskriminacija nad seksualnim manjinama u Crnoj Gori posljedice su nedovoljne privrženosti institucija da pravovremene reaguju na homofobiju, a što je dovelo do stvaranja atmosfere u kojoj je nasilje nad LGBT osobama prihvatljivo i opravdano. Nadležne institucije, prije svega tužilaštvo, procesuiranjem i adekvatnim kažnjavanjem moraju prekinuti lanac nasilja, diskriminacije, zločina i govora mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici/e LGBT populacije", navodi se u saopštenju koje potpisuje koordinator programa Petar Đukanović.

Dodaje se da su državni organi dužni da obezbijede poštovanje Ustava i zakona, a samim tim i spriječiti nasilje i diskriminaciju po bilo kojem osnovu.

"Sinoćni incident je, nažalost, manifestacija i duboke krize društva, vrijednosnog i obrazovnog sistema, porodičnog vaspitanja, nebrige za mlade i o mladima. Predugo se već zanemaruje opasan potencijal procesa koji hrane nasilje i neodgovornost za isto, a od koje stradaju ne samo LGBT osobe nego i svi oni koji su drugačiji i drugačije misle", navodi se između ostalog u saopštenju.