Nesterenko: Vujanović je prvo rekao da će doći u Moskvu

On je naglasio da ova odluka može da dovede u pitanje iskrenost izjava o tome da se poštuje istorija zajedničke borbe naših dviju zemalja protiv fašizma, koja se u toku više desetljeća slavi na Crvenom trgu i u Kremlju

96 pregleda0 komentar(a)
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
09.04.2015. 09:06h

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko rekao je da je crnogorski predsjednik Filip Vujanović na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina potvrdio da će doći na proslavu 70 godina od pobjede nad fašizmom u Moskvi, a da je nakon sastanka koordinacionog odbora donio drugačiju odluku.

Nesterenko je u razgovoru za "Dan" kazao da ne zna za primjer u praksi međunarodnih odnosa da šef države donese odluku koja se stavlja na njegov zvanični formular, a zatim tu odluku preispituje grupa funkcionera.

Ruski amabasador kaže da se postavlja pitanje kako se mogu na takvim principima graditi bilateralni odnosi na najvišem nivou.

Komentarišući Vujanovićevu odluku, Nesterenko je kazao da je veoma iznenađen takvom odlukom.

"Mogu da potvrdim da smo na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, koji je bio upućen njegovom crnogorskom kolegi Filipu Vujanoviću da kao počasni gost dođe u Moskvu na svečanost povodom 70-godišnjice zajedničke Pobjede, dobili zvaničan pozitivan odgovor. Sada koordinacioni odbor na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem donosi drugačiju odluku. Ne znam za primjer u praksi međunarodnih odnosa da šef države donese odluku koja se stavlja na njegov zvanični formular, a zatim tu odluku preispituje grupa funkcionera. Postavlja se pitanje kako se na takvim principima mogu graditi bilateralni odnosi na najvišem nivou", istakao je Nesterenko za "Dan".

On je naglasio da ova odluka može da dovede u pitanje iskrenost izjava o tome da se poštuje istorija zajedničke borbe naših dviju zemalja protiv fašizma, koja se u toku više desetljeća slavi na Crvenom trgu i u Kremlju.

"U vezi s tim javlja se još jedno pitanje da li je pridruživanje Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije indirektna podrška procesima koji se dešavaju u Ukrajini, uključujući i uspon neonacističkih raspoloženja" kazao je Nesterenko.

On je takođe rekao da je jedna stvar jasna "sve priče nadugačko i naširoko o identitetu, nezavisnosti, suverenitetu, samobitnosti Crnogoraca svode se na kraju na raspravu".

"O njihovoj politici, izgleda, sada se odlučuje u odborima "stranke" u Vašingtonu i u Briselu. U svakom slučaju, godišnjicu Velike pobjede obilježićemo na najdostojanstveniji način, poručio je Nesterenko u razgovoru za "Dan".

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović neće prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice pobjede nad fašizmom 9. maja u Moskvi, jer će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, tog dana biti jedan od govornika na manifestaciji u Podgorici koja će imati isti povod.

Vujanović je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja i predstavnik SUBNOR-a.