Preuzmite 50 eura i počnite zarađivati na svjetskoj berzi

FXLider, specijalno čitaocima „Vijesti“ daje 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom nafte na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i na rastu ali i na padu cijena

0 komentar(a)
FXlider, Foto: FXlider
09.04.2015. 08:03h

Preuzmite 50 eura za trgovanje ovdje

Sedmomjesečni pad cijene sirove nafte zaustavljen je i već dva mjeseca cijena, uz povremene jače oscilacije, ipak uspijeva da se zadrži iznad 45 dolara po barelu. Mnogo je suprotnih faktora koji trenutno utiču na kretanje cijene ovog energenta. Sa jedne strane globalne zalihe su i dalje na veoma visokom niovou međutim nedavni napad Saudijske Arabije na Jemen uzburkao je tržište i cijena nafte je imala kratkotrajan ali upadljiv skok. Samo u toku nekoliko sati porasla je preko 5%.

Pored toga, na cijenu nafte veoma jak uticaj ima i kretanje dolara ali i aktuelni pregovori zapadnih zemalja sa Iranom po pitanju nuklearnog programa.

"Iran je četvrti na svijetu po veličini svojih rezervi, nakon Venecuele, Saudijske Arabije i Kanade. Međutim, u posljednjih nekoliko godina proizvodnja je u velikoj mjeri smanjena zbog sankcija zapadnih zemalja koje su uvedene Iranu zbog nuklearnog programa. Ukoliko do sada uspješni pregovori dovedu do ublažavanja sankcija, proizvodnja u Iranu bi bila povećana kao i izvoz, što bi samo povećalo snabdjevenost već presnabdjeveno globalno tržišta i cijena nafte bi mogla dodatno da padne", navode u FXLider-u.

Sa druge strane imamo još veoma osjetljivu situaciju u Jemenu. Sukob oko dominacije između Irana i Saudijske Arabije, dva najuticajnija člana OPEC-a, prenio se i na Jemen. Iran, koji podržava pobunjenike, kao i druge članice OPEC-a veoma su nezadovljne odlukom Saudijske Arabije da i pored izuzetno niskih cijena nafte ne smanjuje proizvodnju, čak je prema najnovijim izvještajima povećava.

"Iako je Jemen sam po sebi mali proizvođač činjenica da je u sukob uključena Saudijska Arabija koja je najveći proizvođač nafte u OPEC-u i te kako može uticati na pokrete na tržištu. Jemen se nalazi na uskom Bab el-Mandeb moreuzu koji odvaja Arapsko poluostrvo od Afrike i jedini je pomorski prolaz ka Crvenom moru i Sueckom kanalu. Prema podacima EIA (Američkog ministarstva energije) oko 7% ukupnog svjetskog pomorskog transporta nafte 2013. godine je prolazilo kroz ovaj moreuz. Ukoliko on bude blokiran i zatvoren, tankeri bi morali da zaobilaze Afriku što je znatno duži put", kažu u FXLider-u.

Ukoliko sukobi na Bliskom istoku ne ugroze naftne polja ili glavne punktove pomorskog transporta, cijena nafte bi mogla dodatno da padne. Tržište je i dalje presnabdjeveno. Zalihe u SAD-u trenutno su na rekordno visokom nivou dijelom i zbog vladine politike kojom se zabranjuje izvoz nafte proizvedene na domaćem tlu. Međutim, Saudijska Arabija, drugi mjesec za redom povećala je cijenu nafte azijskim klijentima, što je ukazalo na rast tražnje u ovom dijelu svijeta. Cijena je porasla i trenutno se kreće iznad 50 dolara po barelu.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored dolenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu, ili zahtjev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posljedice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbijeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtjevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.