Misteriozni investitori na Svetom Stefanu i u Miločeru

Osam godina nakon pisanja Monitora tajni dogovori Vlade i zakupaca o gradnji u elitnom ljetovalištu dobijaju zvaničnu potvrdu. Ali u dramatičnijem obliku, jer se gradnja novih kapaciteta pored Miločera, planira i u prostoru kontakt zone Svetog Stefana

139 pregleda16 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
05.04.2015. 13:40h

Kada je krajem januara 2007. godine Monitor objavio članak povodom potpisivanja ugovora o dugoročnom zakupu ekskluzivnog ljetovališta Sveti Stefan- Miločer sa singapurskom kompanijom Aman Resort, pod nazivom Urbanistički cunami za Miločer, sa podacima kako iza priče o zakupu stoji i dogovor o gradnji novih kapaciteta u miločerskom parku, malo ko je povjerovao u to.

Pisanje Monitora demantovali su mnogi, od Ministarstva turizma, čiji je tadašnji ministar Predrag Nenezić potpisao "ugovor stoljeća", do čelnika uprave u Budvi, sa uvjeravanjima "da nikom normalnom ne može pasti na pamet da u stoljetnoj borovoj šumi Miločera nešto gradi".

Osam godina kasnije, tajni dogovori Vlade i zakupaca o gradnji u elitnom rizortu dobijaju zvaničnu potvrdu. U dramatičnijem obliku, jer se gradnja novih kapaciteta pored Miločera, planira i u prostoru kontakt zone Svetog Stefana.

Na sjednici Vlade održanoj 26.03.2015. donijeta je Odluka o određivanju lokacije za hotelski rizort Miločer i Programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa za projekat urbanističko-tehničkog rješenja.

Dati su precizni urbanističko tehnički uslovi za gradnju, iako područje nije planski uređeno detaljnim urbanističkim planom, urbanističkim projektom ili nekom studijom lokacije.

Zakupac turističkog kompleksa Sveti Stefan i Miločer je budvanska firma Adriatic properties d.o.o. kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis sa braćom.

Kao osnivač ove firme sa 100 odsto vlasništva u sudski registar upisana je of šor kompanija Aidway Investment Limited, registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima, čija vlasnička struktura javnosti nije poznata. Mnogi sumnjaju da se iza of-šor statusa skrivaju domaći igrači...

Opširnije čitajte u novom broju Monitora