Obama i Kastro na samitu američkog kontinenta

Stejt department je ipak skeptičan da će SAD i Kuba otvoriti ambasade do početka samita 10. aprila, kao što je to bilo predviđeno

1 komentar(a)
Kuba, SAD, Foto: Reuters
04.04.2015. 10:28h

Tokom predstojećeg samita Organizacije američkih država (OAD) u Panami, mogući su susreti predsjednika SAD Baraka Obame i njegovog kubanskog kolege Raula Kastra, saopštili su danas američki diplomati.

Stejt department je ipak skeptičan da će SAD i Kuba otvoriti ambasade do početka samita 10. aprila, kao što je to bilo predviđeno.

"Kada je odlučio da ide na samit u Panamu, Obama je znao da je tamo pozvana i Kuba i da će biti u kontaktu s Raulom Kastrom. Zvaničnici će biti zajedno najveći dio vremena. Dakle, biće kontakta s Raulom Kastrom", rekla je Roberta Džjekobson iz Stejt departmenta.

Ona je dodala da je tokom samita predviđen samo jedan zvanični sastanak američkog predsjednika, i to s panamskim predsjednikom Huanom Karlosom Varelom.

"Nijedan drugi sastanak nije predviđen, tako da ne znam kakav će tačno to biti susret", rekla je Džejkobsonova.

Na dvodnevni samit američkog kontinenta doći će zvaničnici iz 34 zemlje, a skup ima posebnu važnost, pošto je u decembru prošle godine saopšteno da će SAD i Kuba poslije 50 godina ponovo uspostaviti diplomatske odnose.

Nekoliko rundi pregovora ovih zemalja održane su u januaru, februaru i martu, sa ciljem da se uspostave diplomatski odnosi i ambasade ponovo otvore.

Vašington je namjeravao da ambasadu u Havani otvori prije početka samita američkog kontinenta.

"Ipak, Samit počinje za šest dana... Nema mnogo vremena", rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.