Jačati zaštitu djece u sudskim procesima

Perks i Pažin su se saglasili u zajedničkoj viziji u vezi sa prioritetima u pomenutoj oblasti za period koji dolazi

0 komentar(a)
Bendžamin Perks, Foto: Vijesti
03.04.2015. 17:08h

U Crnoj Gori je neophodno širiti koncept zaštite prava djeteta u sudskim procesima, zaključeno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina i šefa predstavništva UNICEF-a u Podgorici Bendžamina Perksa.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je Pažin tokom sastanka predstavio rad na poboljšanju porodično-pravnog zakonodavnog okvira i prepoznatom potrebom unaprjeđenja procesnog položaja djeteta, kako u krivičnom tako i građanskom zakonodavstvu.

Perks je ocijenio da višegodišnju saradnju Ministarstva pravde i kancelarije Unicefa u Crnoj Gori karakterišu kredibilni rezultati u oblasti unaprjeđenja dječijih prava kao integralnog dijela vladavine prava, „posebno s osvrtom na pitanje jačanja sistema maloljetničkog pravosuđa i zaštite prava maloljetnih delinkvenata u krivičnim postupcima“.

U saopštenju se navodi da su se Perks i Pažin saglasili u zajedničkoj viziji u vezi sa prioritetima u pomenutoj oblasti za period koji dolazi.

„To je, prije svega, širenje koncepta zaštite prava djeteta u sudskim procesima kroz arikulaciju dječijih interesa u ranoj fazi postupka, dalje jačanje kadrovskih kapaciteta stručnih službi za pomoć djeci pri sudovima i tužilaštvima u Crnoj Gori, kao jačanje institucionalnog i društvenog okvira za punu rehabilitaciju maloljetnih delinkvenata“, navodi se u saopštenju.