Abazović: Skupština Ulcinja se nije pitala, grad je prepoznat po toleranciji i suživotu

Abazović je istakao da je Ulcinj prepoznat po toleranciji i suživotu, te nijedna odluka ne smije da šteti tim istorijski utemljenim vrijednostima

73 pregleda46 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
03.04.2015. 10:36h

Odluka gradonačelnika Ulcinja o dodjeli priznanja diskutabilna je iz dva vrlo principijelna razloga: prvo što je to lični čin gradonačelnika Ulcinja, što nije u skladu sa Statutom Opštine, jer se o istome nije izjašnjavala Skupština Opštine i njeni odbornici koji su jedino nadležni za tako nešto, i drugo, jer nijesu utvrđeni nikakvi kriterijumi za nominaciju, već se, očigledno pribjeglo političkoj odluci koja nije ni najsrećnije promišljena, kazao je potpredsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) i poslanik Dritan Abazović.

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je juče da je odluku o proglašenju premijera Albanije Edi Rame i šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija za počasne građane Ulcinja donio nakon konsultacija sa albanskim nacionalnim partijama.

"Siguran sam da gradonačelnik nije imao loše namjere, ali se o ovakvim, priznaćemo osjetljivim stvarima, mora postupati sa mnogo više opreza, s obzirom na ambijent u kojem živimo. Svi gradovi u ovom regionu moraju konstantno biti posvećeni dijalogu i dobrim međunacionalnim odnosima, jer smo svjedoci da i najmanja nesmotrenost može stvoriti problem", istakao je Abazović.

On je dodao da je Ulcinj prepoznat po toleranciji i suživotu, te nijedna odluka ne smije da šteti tim istorijski utemljenim vrijednostima.

"Kao mjesto koje je vjekovima odisalo multikulturalnim i multikonfesionalnim skladom i čija istorija blista od spajanja različitih kultura i nasleđa, svakako mora više voditi računa na koji način dijeli javna priznanja. Moja, kao i razmišljanja brojnih drugih političara u gradu, išla su u pravcu da moramo nagraditi one koji su zaista zaslužni za međunarodnu prepoznatljivost našeg grada, koji su doprinijeli njegovoj kulturi, turizmu, projektima od međunarodnog značaja... Ipak, po svemu sudeći ovdje je prevladala druga logika, prilično zarobljena u balkanskoj svijesti, nemoćna da sagleda u budućnost i nespremna da prihvati procese" kazao je Abazović.

Po njegovim riječima, priznanja će prije ili kasnije pasti u zaborav, a pred građanima Ulcinja ostaje puno posla da vrate grad na staze stare slave.

"Ako uspijemo u tom izazovu, biće to najveća nagrada za sve one koji vole Ulcinj."