Rožaje se pobratimilo sa Goraždama

„Odabrali smo da to bude Rožaje za koje smo i moralno vezani. Iskreno smo zahvalni svim humanim Rožajcima koji su zbrinuli hiljade izbjeglica tokom rata u BiH, posebno iz Goražda i Foče,“ rekao je Ramović

119 pregleda1 komentar(a)
Ejup Nurković, Muhamed Ramović, Foto: Opština Rožaje
01.04.2015. 10:58h

Prvi čovjek Rožaja Ejup Nurković i načelnik Goražda Muhamed Ramović potpisali su juče sporazum o saradnji između te dvije opštine.

Nakon što dokument bude verifikovan u lokalnim parlamentima dva grada, radiće se na unaprjeđenju njihove saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, privrede, kulture, obrazovanja i sporta.

Ramović je kazao da je Goražde pobratimljeno sa 19 gradova iz Turske, Francuske, Njemačke, Španije...

„Dugo smo razmišljali koja bi opština trebalo da bude naša pobratimska u Crnoj Gori, sa kojom imamo dobrosusjedske odnose. Odabrali smo da to bude Rožaje za koje smo i moralno vezani. Iskreno smo zahvalni svim humanim Rožajcima koji su zbrinuli hiljade izbjeglica tokom rata u BiH, posebno iz Goražda i Foče,“ rekao je Ramović.

Goražde je, istakao je on, grad sa najmanjim brojem nezaposlenih u BiH, a očekivanja su da za dvije godine budu najuspješniji u državi. U gradu na Drini posebno su unaprijedjeni proizvodnja metala, tekstila, plastike, stolica, sijalica, obrada drveta. Usresređeni su na izvoz, pa se njihovi proizvodi mogu naći u oko 40 zemalja.

Ramović je istakao da lokalna vlast u Goraždu intenzivno radi na povezivanju privrednika, te da je posebno zadovoljstvo što će na taj način sarađivati i sa Rožajcima.

„Učinićemo sve napore da zajednički radimo i da što bolje umrežimo privrednike iz naših opština. Od Nurkovićeve posjete našem gradu, od prije nekoliko mjeseci, u stalnoj smo komunikaciji sa kabinetom predsjednika Rožaja, što je rezultiralo idejama za buduće projekte. Posebno ćemo se skoncentrisati na zajedničke projekte koje ćemo uputiti prema evropskim fondovima,“ rekao je Ramović.

Predsjednik Rožaja Ejup Nurković je izrazio zadovoljstvo zbog započete saradnje i kazao da vjeruje da će ona biti uspješna, te da će od nje koristi imati gradjani obje opštine.