Francuski senat promijenio predlog o borbi protiv prostitucije

Pooštrene su mjere protiv makroa i obezbjeđena veća podrška za žene koje žele da prestanu s prostitucijom

0 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
30.03.2015. 17:20h

Gornji dom francuskog parlamenta preinačio je predlog zakona o borbi protiv prostitucije uklanjanjem odredbe o kazni za klijente.

Predlog zakon koji je usvojen u donjem domu, nalaže kažnjavanje osoba koje traže usluge prostitutki i ukidanje delikta za prostitutke koje navode klijente na korišćenje njihovih usluga.

Prostitucija je legalna u Francuskoj, ali se prostituke hapse uz optužbu za navođenje u javnosti, što je trenutno zabranjeno. Zabranjeni su i bordeli, kao i podvođenje.

Predlog zakona je pripremljen 2013. u donjem domu kao vid borbe protiv trgovine ljudima, dok proitivnici predloga brane kupce seksualnih usluga od 40.000 prostitutki koliko ih ima u Francuskoj, većinom iz Istočne Evrope, Afrike, Kine i Južne Amerike.

Nekoliko stotina prostitutki, uglavnom Kineskinja, Južnoamerikanki i trans-seksualaca, protestovalo je proteklog vikenda u Parizu protiv tog zakona.

Poslije današnje rasprave, Senat bi sjutra trebalo da se izjasni o predlogu. Tekst predloga je izmijenjen tako da je zadržana zabrana navođenja, dok je uklonjena kazna za klijente. Umjesto toga, pooštrene su mjere protiv makroa i obezbjeđena veća podrška za žene koje žele da prestanu s prostitucijom.