Nikola Jovanović: Kojem svijetu mi pripadamo?

"Ovo je velika sramota za fudbalsku Crnu Goru, udar na imidž koji je građen godinama", objasnio prvi selektor naše zemlje Zoran Filipović

623 pregleda6 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: Boris Pejović
29.03.2015. 07:34h

Crnogorski fudbal je dotakao dno - konstatacija je svakog nakon svega što se desilo prije dvije noći u Podgorici u duelu Crne Gore i Rusije.

Prvi selektor Crne Gore u istoriji Zoran Filipović, koji je bio na stadionu, okarakterisao je dešavanja pod Goricom kao veliku sramotu za naš fudbal.

“Jednostavno - suvišan je svaki komentar. Ovo je velika sramota za fudbalsku Crnu Goru, udar na imidž koji je građen godinama. Bilo je incidenata i ranije pod Goricom, ali je nažalost sve to izgleda samo bio uvod u ono što se desilo protiv Rusije. Sjećam se utakmice sa Italijom dok sam bio selektor i momenta kada je Andrea Pirlo napuštao igru. Gubili smo, ali su navijači ustali i ispratili takvog igrača velikim aplauzom. I to je pravo, jer znam da Crna Gora poznaje i voli sport. Ipak, postoje pojedinci koji su spremni na incidente, a ja iskreno nisam očekivao da nešto ovako može da se dogodi kod nas”, rekao je popularni File i nastavio:

“Sada je na potezu država, nadam se da može da izađe na kraj s ovakvim stvarima. Mada, ovo nije problem samo Crne Gore, dešava se i u regionu. Sve može da se iskontroliše, samo ako postoji volje i sistema”, naveo je legendarni napadač Crvene zvezde.

Nikola Jovanović, sportski direktor Budućnosti i bivši fudbaler Mančester junajteda, imao je interesantnu poruku:

“Ovdje jednostavno prestaje fudbal. U mat poziciji smo, problemi koji se ponavljaju su dokaz da nemamo moć. I šta sada? Sada na scenu treba da stupi država. Ona je ta koja treba da pokrene sve svoje instrumente i da krene u borbu sa huliganima, jer čekanja više nema. Ovo je veliki problem. Fudbal treba da bude spektakl, svečanost, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija, gdje ljudi dolaze familijarno i navijaju da pobijedi njihov nacionalni tim. Ovo kod nas nema veze s time. Pitam se kojem svijetu mi pripadamo? Ko smo i šta smo?”, ističe Jovanović.

Kazne tek treba da budu izrečene, ali nema sumnje da će biti rogorozne.

“Meni je nevjerovatno krivo što se ovo dogodilo, jer svi gubimo. I reprezentacija i Fudbalski savez i klubovi u Crnoj Gori... Nemam dilemu da je FSCG uradio sve što je u njegovoj moći, tačnije znam da jeste i da nije kriv za ovo. Krive su službe bezbjednosti, jer samo od sebe se postavlja pitanje kako je moguće unijeti toliko pirotehnike na tribinu. A druga priča je svijest tih navijača, jer ne razumijem šta im znači da pale baklje i bacaju ih na teren”, navodi Jovanović.

Priča da je za sve kriv pojedinac baš i ne pije vodu.

“Ovo što se dogodilo protiv Rusije prije dvije noći nije prvi put, znamo da je ovdje i ranije bilo incidenata, a posljednji prije samo nekoliko dana na košarkaškom duelu Budućnosti i Partizana. Sve to stvara lošu sliku. I što je još gore, čeka nas velika kazna, biće sigurno rigorozna”, kaže Jovanović i zaključuje:

“Ako je država spremna da izađe na kraj s divljacima, onda ovo što se dogodilo protiv Rusije može da bude i od koristi, iako je šteta načinjena. Dobro je što niko na kraju nije stradao”.