Demirel: Evroliga je prijetnja za evropsku košarku

"Evroliga se nadmeće sa nacionalnim šampionatima mijenjajući pravila igre", obasnio Demirel

2 komentar(a)
Turgaj Demirel, Foto: Www.ntvspor.net
27.03.2015. 20:39h

Turgaj Demirel, predsjednik FIBA Evropa, oglasio se povodom sukoba koji se dogodio na relaciji sa Evroligom.

On je poručio da elitno evropsko klupsko takmičenje svojim načinom funkcionisanja predstavlja prijetnju za budućnost košarke i da kao takva nema perspektivu.

"Evroliga se nadmeće sa nacionalnim šampionatima mijenjajući pravila igre. Namjera je da postanu NBA liga u Evropi urušavajući domaće lige. To nije dobro za evropsku košarku i lige kao što su njemačka, španska i turska (TBL), ne prihvataju taj model a klubovi se takođe protive”, rekao je Demirel.

Demirel je objasnio da Evroliga morala da funkcioniše po modelu fudbalske Lige šampiona.

"Evroliga mora da omogući šampionima zemalja prohodnost u grupnu fazu takmičenja ili bar učešće u kvalifikacijama. Pored toga, Evroliga krši dogovor koji ima sa FIBA i time podriva autoritet tog tijela”.

Kamen spoticanja leži i u tome što elitno košarkaško takmičenje ne želi da uskladi svoj kalendar sa kalendarom kvalifikacija za međunarodna takmičenja.

"Već smo pokrenuli postupak protiv Evrolige zbog neplaćanja finansijskih obaveza FIBA, a kako ne žele da usklade svoj kalendar sa kalendarom FIBA jasno je da predstavljaju prijetnju po budućnost košarke u Evropi" zaključio je Demirel.