Klaus: Izlaz iz eurozone - spas za Grčku

Bivši češki predsjednik podsjetio je da je u posljednjih šest godina Grčkoj otpisano dugova i sredstava u vrijednosti od čak 40.000 eura po stanovniku

1 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
27.03.2015. 10:06h

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus ocijenio je u Bratislavi da bi za Grčku bila pobjeda i spas da joj se omogući izlazak iz eurozone.

Razlog za to je što od monetarne unije u Evropi profitira prije svega Njemačka dok eurozona donosi probleme zemljama evropskog juga.

"Očigledno je i jasno da je kurs eura neizmjereno precijenjen za zemlje evropskog juga, dok je potcijenjen za zemlje evropskog sjevera, prije svega za Njemačku. Njemačka neizmerno profitira od potcijenjenog eura, zato imamo takav izvozni bum Njemačke", kazao je Klaus na predavanju na Panevropskoj visokoj školi u Bratislavi.

Bivši češki predsjednik upozorio je da će dalje pozajmice Atini samo odložiti probleme zemlje na nekoliko mjeseci, ali da ih neće riješiti i podsjetio je da je u posljednjih šest godina Grčkoj otpisano dugova i sredstava u vrijednosti od čak 40.000 eura po stanovniku.

"Za Grčku bi bila pobjeda i spas kada bi bili stvoreni uslovi da može da istupi iz eurozone", kazao je Klaus i naglasio da je bila greška uopšte to što je Grčka ušla u eurozonu.

Greška je, prema Klausovom mišljenju, bila i sama monetarna unija.

"EU kao superdržavi nedostaje istinski osjećaj zajedništva i uzajamne solidarnosti pojedinih država. Evropska monetarna unija zbog raznolikosti svojih članica ne predstavlja jedinstvenu cjelinu. Kada nije prirodna cjelina, morala je nasilno, dakle legislativno, da bude promijenjena u jednu cjelinu - u političku i finansijsku uniju", rekao je Vaclav Klaus.