Nožem i flašama se ređali na Bokanu

"Na tijelu Bokana konstatovano je više ubodnih rana i posjekotina"...

764 pregleda112 komentar(a)
Ubistvo, Željko Bokan (Novina)
27.03.2015. 06:49h

Podgoričani Rufin Vujović, Renato Berišić i Anela Koljenović uhapšeni su juče zbog sumnje da su svirepo i iz koristoljublja ubili Baranina Željka Bokana, u noći između 15. i 16. marta u Šušanju. Policajci su tokom istrage uspješno radili na dva kolosijeka - terenski rad i forenzička vještačenja, veoma brzo su ih dovela do osumnjičene trojke.

Nakon obavljenog uviđaja, forenzičari su od pokojnikove porodice tražili da ponovo uzmu eventualne biološke tragove ispod noktiju Bokana, jer su sumnjali da se borio za život i branio od napadača.

Uporedo sa tim, barski policajci na terenu su neprestano radili - prikupili su obavještenja i poligrafski testirali desetine osoba, provjeravali dokumentaciju agencija za iznajmljivanje vozila i analizirali obiman telefonski saobraćaj sa crnogorskog primorja i Podgorice, kao i video nadzor sa mnogih lokacija...

Sve to inspektore je odvelo do trojke kojoj se na teret stavlja da je sa više od 40 uboda usmrtila šezdesetpetogodišnjaka.

Sagovornik “Vijesti” iz policije tvrdi da preliminarna istraga pokazuje da su sve troje nožem ubadali Bokana, a da neke posjekotine “govore” da su ga rezali i slomljenom flašom.

"Na tijelu Bokana konstatovano je više ubodnih rana i posjekotina po glavi i tijelu. Na više mjesta u kući pronađeni su tragovi izvršene premetačine", kazao je sinoć novinarima šef barske policije Miloš Radulović.

Policija vjeruje da su uhapšeni prije ubistva, par sati sjedjeli u Bokanovoj kući i da im to nije prvi put da tamo odlaze.

Uhapšeni na Koniku

Načelnik barske krimi policije Ekan Jasavić, kazao je da su nedugo nakon ubistva pretpostavljali ko je ubio Baranina, ali su čekali da sve potkrijepe čvrstim dokazima.

Podgoričani su, vjeruje policija, planski otišli da likvidiraju Bokana, jer su pretpostavljali da će u kući pronaći mnogo novca.

"Nema dokaza da su imali pomagače u Baru", kazao je Jasavić.

Osumnjičeni su uhapšeni u iznajmljenoj kući u podgoričkom naselju Konik, dok su bili na okupu.

Pretresom ostalih objekata koje koriste u Podgorici, policajci su pronašli brojne predmete koje su nakon brutalnog ubistva odnijeli iz kuće Bokana.

"Shodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, u ranim jutarnjim časovima, u sadejstvu sa službenicima CB Podgorica i Posebne jedinice policije, izvršen je pretres u kućama, stanovima, pomoćnim objektima i vozilima na više lokacija na području Podgorice i Danilovgrada, kojom prilikom je pronađen dio predmeta koji su, kako se sumnja, otuđeni iz kuće pokojnog Bokana. Takođe, na ovim lokacijama izuzeti su drugi predmeti i tragovi koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja. Na jednoj od ovih lokacija od strane službenika kriminalističke policije i službenika Posebne jedinice policije lišena su slobode tri osumnjičena", saopštio je Radulović.

Osumnjičeni su sinoć saslušani u Višem tužilaštvu.

Željko Bokan bio je penzioner Uprave carina, pasionirani lovac, a generacije ljubitelja fudbala u Baru pamte ga kao dugogodišnjeg vrsnog beka FK „Mornar".

U kući u Šušanju godinama je živio sam, jer je u novembru 2009. godine doživio veliku prodičnu tragediju kada su mu u udesu u centru Bara poginule ćerka Zorka Pečurica i supruga Mirjana Bokan.

Rufin Vujović majku ubio sjekirom, ali to nije bilo dovoljno svirepo za Apelacioni sud

Četrdesetrogodišnji Rufin R. Vujović, u februaru 2004. osuđen je na 20 godina zatvora zbog svirepog ubistva majke Rajke.

Nakon toga, Apelacioni sud ukinuo je tu odluku, ocijenivši da nije dokazano da je počinio svirepo ubistvo, jer “pouzdano nije utvrđeno da li je njegov majka trpjela jake bolove i patnju, od dva snažna udarca tupim dijelom sjekire u potiljak, kada joj je polomljena lobanja”.

U ponovljenom procesu, osuđen je na 15 godina zatvora, ali sa tom razlikom da je iz opužnice izostavljena pravna kvalifikacija da je ubio na svirep i podmukao način.

Apelacioni sud potvrdio je tu kaznu.

Vujović je sa izdržavanja robije izašao u julu 2013. godine, odnosno nakon što je odležao nešto duže od 11 godina.

U optužnici je pisalo da je Vujović majku ubio tako što je, nakon svađe, uzeo sjekiru i udario je u glavu.

"Ona je pala na pod, a onda je on udavio kanapom. Nakon toga, majci je vezao noge i ruke, glavu omotao krpom i selotejp trakom, odvukao je do zamrzivača i ubacio je unutra", pisalo je u optužnici.

"Kada sam majku udario dva puta sjekirom, čuo sam krkljanje i potekla joj je krv iz usta. Dan nakon ubistva tepih, stazu, krpu sam ponio u dvorište i zapalio, a farmarice svoje koje su bile uprljane majčinom krvlju bacio sam u bure ispred kuće", rekao je Vujović na suđenju.