Porez na nepokretnosti u Glavnom gradu: Dug preko dva miliona

Donijeto 30.777 rješenja o prinudnoj naplati od fizičkih lica

1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
26.03.2015. 15:41h

Uprava lokalnih javnih prihoda prošle godine i u prva dva mjeseca tekuće donijela je 30.777 rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost od fizičkih i 1.671 od pravnih lica, a ukupan iznos poreza po svim tim rješenjima iznosio je 2.143.783 eura.

Direktor Uprave Borivoje Marić istakao je da se postupak prinudne naplate poreske obaveze preduzima kada poreski dužnik svoju obavezu nije platio u zakonom predviđenom roku. Postupak se, kako je objasnio Marić, pokreće donošenjem zaključka, a troškove postupka snosi obveznik.

„Postupak se sprovodi u dva koraka. Zaključak se prvo dostavlja obvezniku i ostavlja mu se rok od deset dana da plati poreski dug. Ukoliko obveznik ne postupi po zaključku, odnosno, ne uplati obavezu, naplata se vrši prinudnim putem iz novčanih sredstava i novčanih potraživanja obveznika, iz imovine, zarada, naknada ili drugih prihoda”, istakao je Marić.

Kada su u pitanju pravna lica i preduzetnici, Marić je objasnio da se prinudna naplata sprovodi blokadom računa preko Centralne banke Crne Gore.

„Blizu jedne polovine obveznika nije uplatilo ili nije u cjelosti uplatilo poreski dug, pa je Uprava prinudno sprovela 2.931 zaključak”, kazao je Marić.

Marić je istakao da jedan dio obveznika fizičkih lica, pokušava da izbjegne poresku obavezu, zbog čega je Uprava prihoda pribavila informacije gdje su zaposleni poreski dužnici i sada se pripremaju mjere prinudne naplate iz zarada poreskih obveznika.

„Takođe, novo zakonsko rješenje daje mogućnost poreskom organu da izvrši prinudnu naplatu iz sredstava isplatioca, ako isplatilac ne obustavi poreski dug iz zarade ili penzije poreskog dužnika”, kazao je Marić.