Predstava "Dvije" na sceni 2. aprila

Tena Štivičić, dobitnica je mnogih nagrada, skoro je dobila nagradu “Susan Smith Blackburn” - najstarijeg i najvećeg priznanja koje se dodjeljuje za najbolja dramska ostvarenja autorkama sa engleskog govornog područja

168 pregleda2 komentar(a)
Gorana Marković (Novina)
26.03.2015. 15:57h

Predstava “Dvije”, po tekstu nagrađivane hrvatske dramaturškinje Tene Štivičić i u režiji Radmile Božović i Gorane Marković biće premijerno izvedena 2. aprila na sceni DODEST-a Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

U predstavi igraju Gorana Marković, Radmila Božović, Branimir Popović, Tijana Bjelica i Smiljana Martinović.

“Pozorište kao specifičan oblik umjetnosti i živ proces koji se dešava upravo sada i upravo ovdje ima funkciju da nas osvijesti, pokrene i prosvijetli. Upravo vođene ovom idejom Markovićeva i Božovićeva, odlučile su se za tekst 'Dvije'”, stoji u najavi predstave.

Anja i Lena su mlade Podgoričanke. Njihova životna sredina je glavni grad, nalik mnogim glavnim gradovima u Evropi. Samo je manji. Mnogo manji. A takav je i mentalitet njegovih stanovnika. Anjin i Lenin život nalikuje nečemu što srećemo u ženskim časopisima - sav je u boji i jako oslobođen. Samo, to je zapravo tek novostečena fasada. Ispod nje je haos postratnog društva, zbunjujuća mješavina tranzicije i potrošačkog mentaliteta u kojoj je gotovo nemoguće naći stabilnost, a emocionalni odnosi su posljednja stvar na koju se mogu osloniti.

Predstava se bavi problematikom života mladih ljudi sa ovih prostora koji su prenatrpani elementima svakodnevnog, savremenog života koji naizgled život čine ugodnim, a ne dozvoljavaju da prave suštinske životne vrijednosti dođu do izražaja. Tekst je adaptiran, pa je radnja smještena u Podgorici u sadašnjem trenutku. Dvije prijateljice ispunjavaju svoje vrijeme trivijama i postaju žrtve međusobne prevare da je ugođaj života pod njihovom vlastitom kontrolom. Rođene u periodu ratova na Balkanu, njihovi životi su unaprijed određeni turbulentnim dešavanjima na ovim prostorima i tranzicijama zemalja. One su nus pojava pomjerenog poslijeratnog uređenja zemlje u kojoj žive. Njihove živote bitno omeđuju raznoliki medijski uticaji, bombardovane informacijama o naizlged ugodnom, a posve nestvarnom načinu urbanog življenja. Predstavu “Sedam dana“, po tekstu Tene Štivičić, Gradsko pozorište izvodi od 2012.

Tena Štivičić, dobitnica je mnogih nagrada, skoro je dobila nagradu “Susan Smith Blackburn” - najstarijeg i najvećeg priznanja koje se dodjeljuje za najbolja dramska ostvarenja autorkama sa engleskog govornog područja.

Drama krenula u pozorišni život sa scene Ateljea 212

Drama “Dvije” premijeru je imala u beogradskom Atelju 212 godine 2003. Bila je to prva nova hrvatska drama izvedena na srpskoj pozornici nakon raspada Jugoslavije.

Na Marulićevim danima u Splitu predstava je osvojila Nagradu publike, a izvedena je u nekoliko novih produkcija u regionu, uključujući i HNK u Zagrebu. Drama je objavljena u zbirci “ Dvije i druge”, u izdavačkoj kući Profil.