Uhapšeno pet fudbalera zbog namještanja utakmica

"Osim u kladionicama, ovih pet lica su, sumnja se, u saradnji sa drugim licima vršila i uplate putem tzv. online klađenja na internetu, čime su sebi i drugima omogućili sticanje značajne protivpravne imovinske korist", kazao je Pavićević

79 pregleda0 komentar(a)
Milovan Pavićević, Foto: Zoran Đurić
18.03.2015. 20:20h

Rukovodioc Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a Milovan Pavićević kazao je na konferenciji za novinare da je u policijskoj akiji "Tip" uhapšeno pet fudbalera uhapšeno koji se sumnjiče da su dogovaranjem ishoda utakmica sebi ili drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 75.000 eura.

Pavićević je rekao da su službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sa službenicima CB Berane i Nikšić i OB Kotor i Cetinje u četiri opštine realizovali višemjesečnu policijsku akciju „Tip“.

"U akciji „Tip“ slobode su lišeni - Milovan Nikolić (22) iz Nikšića, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane a sada fudbaler na probi u FK Iskra iz Danilovgrada, Mihailo Radulović (28)iz Nikšića, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane a sada fudbaler FK Cetinje, Novak Rajković (26) iz Berana, fudbaler FK Berane, Milenko Nerić (27) iz Nikšića, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane a sada fudbaler FK Bokelj iz Kotora, i Stefan Lukovac (29) iz Berana, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane a sada fudbaler FK Radnički iz Berana, zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela kriminalno udruživanje i dogovaranje ishoda takmičenja", kazao je Pavićević.

Predsjednik FK "Iskra" iz Danilovgrada Aleksandar Pavićević kazao da Nikolić nikada nije igrao za taj klub, kao što je objavio portal RTCG.

"U pripremnom periodu u toku polusezone bio je tri dana na probi u "Iskri", nije zadovoljio naše kriterijume i zahvalili smo mu se", kazao je Pavićević.

On je istakao da su inspektori višemjesečnom kriminalističkom obradom, saradnji sa Tužilaštvom, partnerskim policijskim službama zemalja u regionu, Fudbalskim savezom Crne Gore i UEFA-om, i prikupio činjenice koji će u postupku služiti kao dokazi da je ova kriminalna grupa, kako se sumnja, u dužem vremenskom periodu na organizovan način činila ova krivična djela.

"Policijske aktivnosti sprovedene prethodnih mjeseci ukazuju na sumnju da su M.N. (22), kao organizator ove kriminalne grupe, i ostala četiri osumnjičena lica kao članovi ove grupe, po prethodnom dogovoru kao i dogovoru sa drugim licima čija imena nećemo saopštavati u cilju dalje istrage na ovom predmetu, u periodu od 27. avgusta 2014. godine do momenta lišavanja slobode, počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Pet osumnjičenih lica su, naime, sumnja se, krivična djela počinila na način što su za imovinsku korist koju su pribavili za sebe, koja se kretala od 2.000 do 20.000 eura po utakmici i licu, dogovarali ishod pet fudbalskih utakmica crnogorske fudbalske lige. Sumnja se da su pet osumnjičenih lica na ovaj način prisvojila iznos ukupno od oko 40.000 eura", kazao je on.

Rukovodilac SKP-a pojasnio je da su uhapšeni, kako se sumnja, nakon postignutog dogovora o ishodu utakmica, u crnogorskim kladionicama i kladionicama u regionu vršili uplate tiketa radi protivpravnog pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge.

"Osim u kladionicama, ovih pet lica su, sumnja se, u saradnji sa drugim licima vršila i uplate putem tzv. online klađenja na internetu, čime su sebi i drugima omogućili sticanje značajne protivpravne imovinske koristi, a na štetu priređivača igara na sreću. Na ovaj način osumnjičeni su, kako se sumnja, znajući unaprijed ishod takmičenja, omogućili sebi i drugima sticanje protivpravne imovinske koristi, na štetu priređivača igara na sreću, u iznosu od oko 35.000 eura. To znači da su ova lica, sumnja se, na opisane načine – kladeći se i dobijajući novac od drugih lica radi uplate – klađenja, sebi ili drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 75.000 eura", kazao je Pavićević.

Kako su "Vijesti" već objavile još 17. septembra prošle godine, pod lupom je bila utakmica Sutjeska-Berane, u kojoj su 30. avgusta slavili sa 4:0 (poluvrijeme 2:0).