Nema sumnje u autentičnost: Papiri o računu Marovića su iz francuske policije

136 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
14.03.2015. 19:22h

Dokumenta u vezi računa u švajcarskoj HSBC banci, uključujući račun porodice Marović, su dobijena od izvora iz francuske policije i nema sumnje da se radi o autentičnim dokumentima, navela je novinarka Miranda Patrucić.

Patrucić je kazala da se radi o elektronskim dokumentima iz francuske policije, te da stoga nemaju pečate ni potpise, na šta je dio javnosti ukazivao kao pokazatelj da se ne može utvrditi autentičnost dokumenata.

"Čim su vlasti u Francuskoj to proslijedile vlastima u Britaniji i vlastima u Grčkoj onda je ovo autentično", navela je Patrucić.

Patrucić je u emisiji "Petkom u 8" opisala kopiju unosa vezanog za račun porodice Marović u švajcarskoj HSBC banci na kom je u jednom momentu bilo 3.8 miliona dolara.

Na tom dokumentu se vidi broj pod kojim su vođeni u samoj banci, njihova imena, broj telefona na koji su ih mogli kontaktirati, kada je klijent unesen u bazu podataka.

Za sina Svetozara i Đorđine Marović, Miloša, stoji napomena da je on tada bio maloljetan i naznaka kada navršava 18 godina. Vidi se da je kao identifikacioni dokument korišten pasoš koji je izdat od strane MUP-a u Budvi, da je državljanstvo jugoslovensko, vide se tačni datumi i mjesta rođenja, kodni nazivi računa.

U dokumentu se navodi i da su Marovići odlučili da sva korespodencija ostane u banci, odnosno da im ne stiže na prijavljenu adresu u Budvi.

Patrucić je kazala da je to jedini dokument koji do sada nije bio objavljen. Ona je potvrdila da ju je kontaktirala specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović, koja je zatražila da razgovara sa njom, ali je novinarka kazala da su sve informacije koje posjeduje objavljene, a da su dokumenta jasna i laka za tumačenje.

Patrucić je opisala i način kako pristupa bazi podataka gdje se nalaze informacije o računima u švajcarskoj banci, objasnivši da se ti podaci ne mogu mijenjati, već samo skinuti, a da će na sajtu Međunarodne grupe novinara biti otvoren i profil Marovića u grupi uticajnih ljudi čiji je račun pronađen u HSBC banci.

MANS je podnio prijavu protiv Marovića, njegove supruge Đorđine i sina Miloša. Pored vlasnice računa, čiji faksimil su objavili MANS i OCCRP, novcu su imali pristup i druga dvojica članova porodice Marović.

Marović je u prvoj izjavi izbjegao da direktno potvrdi ili demantuje da je njegova porodica raspolagala sa 3,8 miliona dolara prije nekoliko godina