Mitar Živković se predstavio nikšićkoj publici

Živković je, kako je kazala Kristina Radović, istoričarka umjetnosti, sklonost ka crtačkom izražavanju pretočio u tematsku cjelinu stavljajući lik žene, kao žene i majke, na pijedestal njegovog slikarskog diskursa.

111 pregleda1 komentar(a)
Mitar Živković, Foto: Svetlana Mandić
12.03.2015. 10:24h

Akademski vajar Mitar Živković predstavio se nikšićkoj publici sa 33 crteža na kojima su prikazani likovi majke i djeteta.

Živković je, kako je kazala Kristina Radović, istoričarka umjetnosti, sklonost ka crtačkom izražavanju pretočio u tematsku cjelinu stavljajući lik žene, kao žene i majke, na pijedestal njegovog slikarskog diskursa. „Na njegovim crtežima dolazi do preklapanja svetovnog i duhovnog sadržaja. Njegove slike posjeduju mogućnost da nam daju odraz ne samo vidljive već i nevidljive stvarnosti“, istakla je Radović, otvarajući izložbu. Crteži su, prema riječima umjetnika, nastali u posljednjih šest godina, kada je shvatio da od „svog rukopisa ne može da pobjegne“.

„Spojio sam svoj svetovni način razmišljanja sa ikonografijom. Moj profesor Ilija Branko Burić u meni je probudio ljubav prema crtežu, usmjerio me ka putu kojim idem”, kazao je Živković.

Od crteža, smatra on, sve polazi. Crtež mu služi i kao osnova u vajarskim radovima, a svi njegovi “izleti” ga na kraju uvijek vrate crtežu.

“Pomalo uvodim boju, i to radim diskretno, pa nekome moji crteži, zbog tih boja, izgledaju kao slike”, kazao je Živković koji je imao nekoliko samostalnih i bio učesnik više grupnih izložbi skulpture i crteža.

“Živković formama tumači pojmove, nepomičan izraz lica, odsustvo tjelesnosti, efekte svijetlo tamnog, poništavanje dubine prostora, ostvaruje ideju veličine i uzvišenosti motiva žene majke”, kazala je Radović.