Predstavljen sajt za informisanje javnosti o EU procesu

Internet stranica Vlade za informisanje o procesu evropske integracije nalazi se na adresi www.eu.me a, kako su kazali na konferenciji za novinare, na njenu izradu potrošeno je četiri hiljade eura

0 komentar(a)
Alberto Kamarata, Foto: Arhiva Vijesti
11.03.2015. 19:27h

Proces evropskih integracija zasniva se na učešću javnosti, a njihove participacije ne može biti bez valjanih i kvalitetnih informacija, poručeno je na predstavljanja sajta Vlade o tom integracuinom procesu. Internet stranica Vlade za informisanje o procesu evropske integracije nalazi se na adresi www.eu.me a, kako su kazali na konferenciji za novinare, na njenu izradu potrošeno je četiri hiljade eura.

Sajt je dio zajedničkog projekta koje sprovodi Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, u saradnji s Delegacijom Evropske unije i Britanskim savjetom.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da je sajt dobra alatka i mehanizam za bolje upoznavanje građana sa onim što im donosi proces evropskih integracija.

"To treba da bude interaktivni mehanizam, za razumijevanje i podršku građana za ono što proces donosi. Težnja je da se predstavi proces i da budemo interaktivniji. Sagledali smo kako je rađeno u drugim državama, prije svega Hrvatskoj", naveo je Pejović.

Kako je kazao, internet stranica www.eu.me biće centralno mjesto na kojem će se prelamati sve aktivnosti iz pregovaračke strukture i onog što se radi kroz proces stabilizacije i pridruživanja.

Prema njegovim riječima, sajt je interaktivan i kroz njega će biti moguće dobiti i povratne reakcije ali i pitanja građana. "Nadamo se da će kroz njega, oni koji to budu poželjeli, saznati više o Evroskoj uniji i Crnoj Gori, kao i načinu kako se država mijenja kroz taj proces", poručio je Pejović. Šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji Evropske unije, Alberto Kamarata, kazao je da su u okviru projekta Informisanje javnosti o pretprostupnom procesu i IPA podršci Crnoj Gori, koji je počeo u oktobru prošle godine, već sprovedene određene aktivnosti.

"Imali smo i radionice sa predsnsatvnicma odnosa sa javnošću. Bitno je da oni budu dobro informisani, kao bi prenijeli građanima, što bi doprinijelo kvalitetu debate. To je dio aktivnosti koje vodimo i koje postoje u sklopu procesa integracija", rekao je Kamarata. To je, smatra on, nešto što će doprinijeti kvalitetu Izvještaja o napretku, "jer ćemo tako dobiti bogat izvor informacija koji će biti dat na ovom web sajtu i imaće uporište u kvalitetnim informacijama i samim tim razviti kvalitetnu debatu". "Potrebno je da dijelimo razumijevanje procesa i da se blagovremeno svi informišemo o pregovorima, jer će takve benefite da imaju mediji i svi koji rade u različitim granama a koji sami žele da znaju šta se dešava. Zato želim da vas ohrabrim da koristimo svi portal i učestvujemo u debati o evropskim integracijama", zaključio je Kamarata.

Zamjenik ambasadora Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori, Lindon Rednidž, ocijenio je dobrim što je sajt o informisanju građana povezan sa socijalnim mrežama. "Budućnost je digitalna, i prošlost nam je u neku ruku digitalna pa je bitno da dopremo do te transformativne moć komunikacije. One su dvosmjerne, višesmjerne i zato je novi sajt vezan za socijalne mreže", kazao je Rednidž. Mirela Rebronja, iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija pojasnila je da će na toj internet stranici biti predstavljene objedinjeno sve aktivnosti.

"Ciljne grupe su mladi ljudi koji u profesionalnim angažmanima koriste internet, ali tema je aktuelna i ciljna grupa mogu biti od mladih do starih. Sajt je dvojezičan a postavljen je kroz tri ključne oblasti procesa pregovora – pregovori o pristupanju, iz domena pretpristupne podrške i proces stabilizacije i pridruživanja", navela je Rebronja. Na njemu su, dodala je, predstavljeni sadržaji koji se tiču svih oblasti.

"Centralno mjesto zauzimaju aktuelnosti a mogu se naći informacije od početka procesa pa do danas. U odjeljku biblioteci će biti predstavljene sve publikacije, a posebna olsat su poglavlja gdje je pojedinačno predstavljeno šta je u kojem dostignuto", navela je Rebronja.