Koje je boje Sunce?

Kada posmatramo zalazak ili izlazak sunca, u trenutku kada se ono nalazi na niskoj tački, čini se da je žuto, narandžasto ili crveno

5 komentar(a)
Sunce, Foto: Reuters
11.03.2015. 08:20h

Vjeruje se da je Sunce žuto, narandžasto ili crveno. Jeste li sigurni da je to istina?

Duga potiče od sunčeve svjetlosti, samo što su u ovom slučaju boje jasno izdvojene. Svaka boja u njoj (crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta) različite je dužine - crvena je najduža, a plava najkraća.

Kada posmatramo zalazak ili izlazak sunca, u trenutku kada se ono nalazi na niskoj tački, čini se da je žuto, narandžasto ili crveno.

Razlog tome je što su boje čiji je luk kraći (zelena, plava, ljubičasta) raštrkane po Zemljinoj atmosferi, slično talasima koji udaraju o stijene na obali. Dakle, do našeg vidnog polja dopiru samo crveni, narandžasti i žuti djelovi duge.

Kada se Sunce nalazi na višoj tački, kraći talasi duge, primarno plavi, miješaju se sa molekulima u vazduhu, pa iz toga razlog nebo vidimo plavo.

Zapravo, svi oblici svjetla i energije pripadaju jednom fenomenu: elegtromagnetskom spektrumu. Naše oči mogu da opaze samo malu količinu energije, koju nazivamo vidljivim svjetlošću. Radio-talasi, mikrotalasi i gama zraci imaju različite talasne dužine, ali pripadaju istom fenomenu.

Međutim, naučnici smatraju da je Sunce - bijelo. Oksfordski profesor Stiven R. Vilk smatra da u to nema sumnje, kao i da se ono na CIE dijagramu hromatičnosti nalazi na presjeku koordinata 0.3 i 0.3.