Obama: Duga sjenka rasne istorije i dalje nad nama

"Pedeset godina nakon 'Krvave nedjelje' naš marš još nije završen, ali se bližimo tome", kazao je prvi afroamerički predsjednik SAD

4 komentar(a)
08.03.2015. 11:21h

Američka rasna istorija "još uvijek baca dugu sjenku na nas", izjavio je u subotu američki predsjednik Barak Obama na obilježavanju prekretnice američkog pokreta za građanska prava, 50 godina od marša od grada Selme do Montgomerija i 50 godina od potpisivanja Zakona o pravu glasa 1965. godine.

Obama je pohvalio ličnosti i aktere pokreta za građanska prava tog doba, nazvavši ih "ratnicima pravde" koji su približili Ameriku savršenijoj uniji, prenio je AP.

Hiljade ljudi su se okupili u gradu Selmi, u državi Alabama, na komemoraciji povodom 7. marta 1965. i tada održanog marša.

Obama je održao govor na mostu Edmund Petus na kojem je velika grupa aktivista za građanska prava brutalno pretučena prije 50 godina tokom mirnog protesta koji je postao poznat kao "Krvava nedjelja", prenio je AP.

"Pedeset godina nakon 'Krvave nedjelje' naš marš još nije završen, ali se bližimo tome", kazao je prvi afroamerički predsjednik SAD.

On je dodao da je diskriminacija otkrivena u izvještaju o praksi policijskih službi u gradu Ferguson u Misuriju ove sedmice pokazala da je potrebno još mnogo rada po rasnom pitanju u Americi, ali je istovremeno upozorio da bi bilo pogrešno reći da napredak nije postignut, izvijestio je Rojters.

Galerija