Numanović: Zadovoljavajući uslovi za liječenje u Podgorici

Kavarić je kazao da su u Domu zdravlja ohrabreni činjenicom da je njihova uspješnost prepoznata, i da se navodi kao primjer

75 pregleda2 komentar(a)
Suad Numanović, Nebojša Kavarić
04.03.2015. 15:48h

U Domu zdravlja Podgorica liječi se oko 200 hiljada građana, odnosno trećina stanovnika Crne Gore, a uslovi u kojima se liječi su zadovoljavajući, rekao je rukovodilac Ministarstva zdravlja Suad Numanović. On je danas obišao je zdravstvene objekte na Starom Aerodromu i Bloku pet. Prema njegovim riječima, taj profesionalni odnos dokazuje nagrada koju je Ljekarska komora za prošlu godinu dodijelila tom Domu zdravlja kao najboljoj zdravstvenoj ustanovi. Numanović je podsjetio da je Glavni grad dodijelio decembarsku nagradu direktoru Doma zdravlja Podgorica, Nebojši Kavariću. „Ta ustanova zbrinjava ne samo građane Podgorice, nego i mnoge koji ovdje dolaze da žive na duži ili kraći period, kao što su studenti, penzioneri i svi koji se zbog poslovnih obaveza dolaze u Glavni grad", rekao je Numanović. On je kazao da Ministarstvo sa ostalim zdravstvenim ustanovama planira da poveća broj timova jer je, kako je naveo, to neophodno s obzirom na broj osiguranika.

Prema njegovim riječima, uvođenje privatnih apoteka u zdravstveni sistem omogućiće dobijanje ljekova u 106 apoteka u Crnoj Gori, a posebna pažnja će biti na tome da pacijent bude zadovoljan. „To podrazumijeva da pacijenti budu na vrijeme pregledani, da dobijaju recepte i bez problema podignu lijek“, naveo je Numanović. On je kazao da će recepti i dalje važiti 30 dana, a umjesto dvije ili više kutija tableta, pacijent će od ljekara dobijati jednu, u situacijama koje dozvoljava priroda bolesti. Kavarić je kazao da su u Domu zdravlja ohrabreni činjenicom da je njihova uspješnost prepoznata, i da se navodi kao primjer. „Naročito sam ohrabren činjenicom da ćemo dobiti povećan broj timova, ne zbog nas već zbog pacijenata“, rekao je on. Kavarić je kazao da podgorički Dom zdravlja nema dovoljno prostorih kapaciteta kao ni pedijatara.

„Doktori dnevno u prosjeku pregledaju do 80 pacijenata“, objasnio je on.

Kavarić je rekao da su obezbijeđene sve vakcine, izuzev be-se-že, koja je nabavljena ali nije isporučena i da je vakcinacija uspješno završena. On je objasnio da su sprovedene sve mjere za provjeru prepisivanja ljekova. „Uz novu metodologiju i nove sisteme praćenja evaluacije kvalitetno propisanog lijeka ostvarićemo značajne uštede koje će se investirati u proširenje kapaciteta za potrebe građana“, kazao je Kavarić. On je kazao da su deficitarni kadrovi-izabrani ljekari za odrasle, pedijatri, ginekolozi i psihijatri. „Uprkos tome niko nije uskraćen za zdravstvenu zaštitu“, zaključio je Kavarić.