Novi ugovor za Sea dance "pao" na 2,5 miliona eura

Kompletna opozicija, SDP i LP dva puta su bojkotovali sjednice Skupštine grada i odluku o finansiranju festivala

66 pregleda0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
02.03.2015. 06:36h

Vladajuća Demokratska partija socijalista popustila je pod pristiskom SDP-a u Budvi, i korigovala desetogodišnji ugovor oko održavanja ljetnjeg muzičkog festivala Sea dance na Jazu. Za organizaciju te manifestacije biće izdvojeno 2,5 miliona eura, dva puta manje nego što je to predviđeno aktuelnom verzijom ugovora.

“Vijestima” je juče u SDP-u potvrđeno da je u “usmenoj komunikaciji sa gradonačelnikom Lazarom Rađenovićem, dogovoreno da se lokalnoj Skupštini opštine ponudi na usvajanje nova verzija ugovora za Sea dance festival.

Prvobitnim ugovorom, koji je Opština Budva trebalo da zaključi sa novosadskom kompanijom “My Exit Adventure” i firmom “EMC group” iz Podgorice, iz opštinske kase u periodu od 2016. do 2025, za festival je trebalo godišnje da se izdvaja najmanje pola miliona eura, ukupno pet miliona za deset godina.

Takav ugovor, iz SDP-a su ocijenili neprihvatljivim, pa odluka zbog bojkota skupštinskih zasijedanja, kada je trebalod a se glasa, kompletne opozicije, odbornika vladajuće Liberalne partije i dva odbornika SDP, u dva navrata nije mogla da prođe u Skupštini zbog nedostatka kvoruma.

Nova sjednica zakazana je za danas, a očekuje se da Rađenović odbornicima ponudi korigovanu računicu

Šef lokalnog parlamenta i lider DPS-a Boro Lazović za danas je zakazao nastavak zasijedanja lokalnog parlamenta koje je započeto još uoči Nove godine. Na dnevnom redu je ostala jedino odluka o desetogodišnjem ugovoru za Sea dance festival, projektovanom na pet miliona eura.

Iz budvanskog odbora SDP juče je “Vijestima” rečeno kako je sada potrebno da se nađe model da se takva odluka povuče sa zasijedanja i da se predloži novi ugovor, kojim je “prihvaćen zahtjev te partije da godišnji maksimalni iznos iz opštinske kase za ovaj događaj bude 250 hiljada eura”.

Prihvatljivo rješenje za odbornike DPS-a

Takvo rješenje je, tvrde u SDP-u, prihvatljivo i za većinu odbornika vladajuće DPS, koji su i tokom skupštinskih rasprava ranije ukazivali da treba preispitati sumu koju Opština Budva treba godišnje da izdvaja za muzički hepening na Jazu.

Demokratska partija socijalista sa svojih 14 odbornika i dva nezavisna odbornika, nekadašnjih članova Pozitivne Crne Gore, nema skupštinsku većinu od 32 odbornička mjesta.

Osim činjenice da su već u dva navrata odbornici SDP bojkotovali skupštinska zasijedanja kada je trebalo glasati za ugovor za Sea dance, te da je to isto činila kompletna opozicija, bitno je i to da već duže od pola godine i odbornik Liberalne partije Ante Petković, koja je članica vladajuće koalicije, bojkotuje zasijdanja zbog neispunjavanja drugih predizbornih obećanja.

LP neće doći

Petković je juče “Vijestima” kazao da ta partija ostaje “principijelna i da neće prisustvovati skupštinskim zasijedanjima u Budvi, sve dok se ne poštuju njihovi zahtjevi od toga da Opština napokon natjera kompaniju “Trejd junik” da izgradi garažu u centru grada, do završetka projektne dokumentacije za gradnju zaobilaznice, stavljanja u funkciju garaže u Rafailovićima.

Inače, na ceremoniji dodjele nagrada EU festival Awards, najprestižnijeg evropskog i svjetskog festivalskog takmičenja, koje je u januaru održano u Groningenu u Holandiji, premijerno izdanje crnogorskog Sea Dance festivala, odnijelo je titulu “Najboljeg evropskog festivala”u kategoriji do 40.000 ljudi dnevno. Sea Dance je ostavio iza sebe eminentne svjetske festivale među kojima njemački Berlin festival, mađarski Volt, holandski Best Kept Secret, i hrvatski Hideout festival.

Ove godine glasalo je rekordnih 1,2 miliona fanova iz Evrope.