Audiju TT samo četiri zvjezdice na testu sudara

Njemačkom sportskom automobilu nedostaju savremeni bezbjednosni sistemi poput uređaja za samostalno kočenje u slučaju opasnosti.

2 komentar(a)
Audi TT Euro NCAP, Foto: Euro NCAP
01.03.2015. 10:46h

Euro NCAP je obavio prvu rundu testiranja u ovoj godini, a bezbjednost pri sudaru je ispitana kod Audijevog sportskog modela TT, i kombi vozila Reno Trafik i Opel Vivaro.

Audi TT nije uspio da dostigne najvi[u ocjenu. Dobio je četiri od maksimlanih zvjezdica, što svakako predstavlja prilično iznenađenje za sve poklonike Audija.

TT je podbacio zbog izostanka naprednih bezbjednosnih sistema, kao što je uređaj za samostalno kočenje u slučaju opasnosti.

Ova moderna tehnologija, napominju u Euro NCAP-u, dostupna je u mnogim modelima Folksvagen grupe.

Test Audija TT ujedno je i prvi otkako je Euro NCAP u 2015. uveo nova pravila koja podrazumijevaju nove protokole testiranja i nove lutke.

Uveden je i novi test frontalnog sudara pune širine sa naletom na krutu prepreku.

Konačno, prva ovogodišnja serija Euro NCAP testova je obuhvatila i dva putnička kombi-vozila, novi Renault Trafic i njegovog "blizanca" Opel Vivaro.

Ova vozila su testirana u skladu sa postupkom za "teža vozila" pa su osvojila po 3 zvjezdice.

U Euro NCAP-u napominju da će se od naredne godine testiranja automobila poput ovih odvijati pod gotovo identičnim pravilima kao i testovi putničkih vozila.