Krimi inspektori ne znaju da rade svoj posao

Konjević rekao da se povećao broj fakultetski obrazovanih, ali da to ništa ne znači na terenu

83 pregleda117 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
28.02.2015. 18:52h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, kazao je juče u parlamentu da je stanje u Sektoru kriminalističke policije katastrofalno, jer brojni službenici ne znaju da rade.

On je to saopštio tokom zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, gdje se raspravljalo o organizovanom kriminalu i zelenaštvu.

Obraćajući se članovima tog skupštinskog tijela, Konjević je objasnio da se posljednjih godina povećao broj onih koji su u kriminalističkom odjeljenju dobili fakultetske diplome, ali da njihovo znanje na papiru ne korespondira sa radom na predmetima i terenu.

"To predstavlja veliki problem”, prenio je Konjevićeve riječi sagovornik “Vijesti”.

Ministar policije posebno je, prema istom izvoru, apostrofirao nedostatak znanja u Sektoru za privredni kriminalitet.

Pojedini članovi Odbora konstatovali su da su zapanjeni tim podacima i da to predstavlja ozbiljan problem koji treba hitno rješavati.

"Odbor smatra neophodnim snaženje kadrovskih kapaciteta i jačanje tehničkog sistema u bezbjednosnom sektoru, kao i nastavak i unapređenje međunarodne i regionalne saradnje”, piše u jednom od zaključaka sa jučerašnje sjednice.

Zaključili su i da “pojačano djelovanje pripadnika organizovanih kriminalnih grupacija” nosi sa sobom uvećanu društvenu opasnost, imajući u vidu činjenicu da nasilje primjenjuju kao dio strategije djelovanja i isto sprovode u cilju zastrašivanja svojih članova, razračunavanja sa suprotstavljenim grupacijama ili zastrašivanja građana...

“Odbor od Uprave policije očekuje da preduzimaju efikasnije aktivnosti usmjerene na sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela organizovanog kriminala u cilju očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta”, navodi se u jednom zaključku.

Pomoćnik direktora za Upravu kriminalističke policije Milan Tomić podnio je prošle nedjelje ostavku, nakon što je razorna bomba eksplodirala ispod automobila, a nedaleko od vrtića u Bloku V.

Na njegovo mjesto istog dana imenovan je dotadašnji načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti Milovan Pavićević.

Tomić se godinama nalazio na ključnoj poziciji Kriminalističke policije.

Zaštititi one što govore o kamatašima

“Odbor je konstatovao da je pojava vršenja krivičnog djela zelenaštva jedan od rastućih problema, a imajući u vidu da zelenaške aktivnosti jačaju uticaj organizovanih kriminalnih grupa kroz širenje polja njihovog djelovanja, Odbor cijeni da nadležni državni organi rješavanju ovog problema treba da posvete punu profesionalnu pažnju”, piše u jednom od zaključaka sa sjednice Odbora.

Oni su ocijenili da je oštećenim građanima potrebno pružiti dodatnu policijsku i pravnu zaštitu, kako bi ovi dostavili informacije o pojavi zelenaštva...

Utvrdili su da je neophodno ojačati saradnju državnih organa u borbi protiv kriminala i ukazali na neophodnu ažurnost tužilaštva i sudova u odnosu na istrage i sudske odluke za članove organizovanih kriminalnih grupa.