Maslinari sa lokacije Klačina spasili 115 korjena stoljetnih maslina

213 pregleda2 komentar(a)
27.02.2015. 09:04h

Sa lokacije Klačina u Krtolima gdje je svečano obilježen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor vrijednog preko 10 miliona eura, prethodnih dana uklonjeno je ukupno 115 korjena velikih maslina.

Ona su privremeno uskladištena u Radanovićima i pod nadzorom su Maslinarskog društva „Boka“ koje će se o njima starati i donijeti konačnu odluku o raspodjeli i ponovnoj sadnji. Maslinova stabla od kojih su neka bila stara i preko 100 godina, prethodno su skoro do zemlje, posjekli radnici „Bemaxa“ pripremajući gradilište novog postrojenja.

To je izazvalo revolt mještana Krtola, a Maslinarsko društrvo „Boka“ iz Tivta je pokrenulo akciju spašavanja korena maslina i njihovog izmještanja sa Klačine, prije nego što ih radnici, kako je bilo predviđeno projektom, zapale kao i svo ostalo posječeno rastinje na placu. Komisija koja je formirana na osnovu zahtjeva mještana i koju su činili stručnjaci iz Opštine Tivat i predstavnici građana i MD „Boka“ pregledala je posječeni maslinjak i napravila zapisnik o stanju,konstatujući da su “stabla masline, sva starija od sto godina, u odličnom kondicionom stanju”.

Iz MD “Boka”su saopštili da izvođač i podizvođač radova na gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini imaju urednu građevinsku dokuemntaciju, čak i ,,Elaborat o uticaju na životnu sredinu’’.

“Prema tom Eleboratu ,,na lokalitetu Klačina…ne postoje zakonom zaštićene biljne vrste na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju prilikom planiranja i izvođenja radova’’ što je neobjašnjivo, osim ako je isti izradila Agencija za procjenu uticaja na životnu sredinu Crne Gore, koja je radila više takvih procjena, za druge naručioce u Boki", saopšteno je iz MD “Boka”.

Takav odnos izrađivača Elaborata rezultirao je da su direktno ugrožena vitalna stabla masline, starija od sto godina, a koja su posječena “na visinu do i ispod jednog metra,a najviše na desetaka santimetara iznad zemlje, kao bi se lakše izvršilo njhovo uništavanje spaljivanjem”. “Zakon o maslinarstvu ne pravi razliku između stručnih i nestručnih lica, kada je u pitanju sječa masline, pa je i podizvođač radova, iako praktično neupućen u botaniku, morao snositi dio odgovornosti, bar kao izvršilac radnje koju ovaj zakon sankcioniše", saopšteno je iz MD “Boka” uz napomenu da je Uprava za inspekcijske poslove počiniocu sječe na Klačini izrekla samo minimalnu kaznu u iznosu od 500 eura.

„Kaznene odredbe Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju, propisuju kaznu za svakog ko posječe maslinu stariju od sto godina, čak i ako se ne nalazi u maslinjaku, za fizičko lice od 500-1500 eura; odgovorno lice od 1500 do 2000 eura;… a pravno lice od 12000 do 15000 eura.

U situaciji kakvu smo zatekli, kada je šteta već učinjena, smatrali smo jedinim rješenjem spasavanje preostalih djelova stabala masline, tj. njihovo prenošenje na mjesto sadnje ili na drugo mjesto do konačnog ,,udomljavanja’’ , angažovanjem svih učesnika kako bismo izbjegli konflikt većih razmjera", saopšteno je iz MD “Boka”.

Stoga je uz nadzor stručnjaka za maslinarstvo iz Splita i Opuzena, izvršeno pažljivo vađenje preostalih panjeva maslina sa korenima sa Klačine i njihovo privremeno uskladištenje na lokaciju u Radanovićima koju je besplatno ustupila firma “Pamex”.

UO MD “Boka” je, uz konstataciju da masline što prije treba ponovno zasaditi, odlučio da se spašenih 115 korena sa Klačine ponovno posadi prvenstveno na javnim površinama i na opštinskom zemljištu “radi lakšeg održavanja, vidljivosti i oplemenjivanja prostora”, da prvenstvo u raspodjeli imaju mještani Krtola, te da se jedan broj panjeva dodijeli firmi “Pamex” kao nadoknada za pružene usluge MD “Boka”.

Galerija

Masline FOTO: Siniša Luković
Masline FOTO: Siniša Luković