Uskoro otvaranje Njemačkog kulturnog centra u Beranama

Od početka ovog projekta u beranskoj Gimnaziji njemački jezik po posebnom programu predaju njemački profesori

95 pregleda0 komentar(a)
njemačka ambasadorka, Berane, Foto: Tufik Softić
26.02.2015. 14:13h

Ambasadorka Republike Njemačke u Podgorici Gudrun Štajnaker i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić najavili su otvaranje njemačkog kulturnog centra u ovom gradu.

Njemački kulturni centar će biti smješten u Kući vojvode Gavra Vukovića, a početak rada se može očekivati vrlo brzo.

„Zvanična dokumentacija je završena, a preostalo je da završimo još neke pripreme prije zvaničnog otvaranja. Ponosni smo što će centar biti smješten u Kući prvog crnogorskog diplomate Gavra Vukovića. Nadamo se dobroj saradnji, a preko ovog centra njemačka Ambasada će bolje upoznati Berane“ – rekao je Šćekić.

Njemačka ambasdorka je boravila u zvaničnoj posjeti Beranama, gdje se u razgovoru sa rukovodstvom lokalne urpave upoznala sa problemima sa kojima se ovaj grad susreće, ali i sa njegovim neiskorištenim potencijalima.

Ona je kazala da je još jedan važan razlog za dolazak u Berane i posjeta Gimnaziji, u kojoj se inteznivno izučeva njemački jezik.

„To je prva škola u Crnoj Gori gdje se toliko uči njemački jezik i gdje predaju njemački profesori. U budućnosti smo spremni da podržavamo i aktivnosti škole i budući kulturni centar što je izvanredna inicijativa. Čula sam i o drugim razvojnim projektima, i želim Beranama uspjeh u ekonosmkom razvoju“ – kazala je Štajnaker.

Izučavanje njemačkog jezika u beranskoj Gimnaziji sprovodi se već desetak godina po projektu njemačkog biroa Savezne uprave, odnosno Službe centrale za obrazovanje u inostranstvu i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Od početka ovog projekta u beranskoj Gimnaziji njemački jezik po posebnom programu predaju njemački profesori.

Đaci koji završe učenje njemačkog jezika po ovom programu na kraju stiču diplome koje im omogućavaju studiranje u bilo kojoj zemlji njemačkog govornog područja, kao i mogućnost zaoposlenja u tim zemljama.