SZO zapanjena epidemijom malih boginja u Evropi i centralnoj Africi

Doktor Nedret Emiroglu iz SZO kaže da je sada prioritet staviti epidemije pod kontrolu putem imunizacije rizičnih grupa

57 pregleda0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Shutterstock
25.02.2015. 17:32h

Vakcinacija protiv malih boginja mora odmah biti pojačana u Evropi i centralnoj Aziji, poslije izbjanja epidemija te bolesti, upozorila je SZO.

S obzirom na to da je ta bolest gotovo iskorenjena u Evropi, zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije su iznenađeni činjenicom da je tokom 2014. i u prvim mjesecima 2015. godine zabilježeno više od 22.000 slučajeva zaraze malim boginjama, prenieo je BBC.

SZO zahtjeva da zemlje "bez izuzetka" nastave da kontrolišu epidemije, upozorivši da širenje zaraze ugrožava ostvarenje cilja iskorjenjivanja morbila u tom regionu do kraja 2015. "Kada imamo u vidu da je tokom prethodne dvije decenije u Evropi smanjen broj slučajeva malih boginja za 96 odsto i da smo samo na korak od iskorenjivanja zaraze, mi smo zapanjeni ovim brojkama", izjavila je direktorka SZO za Evropu Žužana Jakab. "Moramo zajedno da odgovorimo, bez daljeg odlaganja, da zatvorimo rupe u imunizaciji", rekla je Jakabova. Ona je dodala da je neprihvatljivo da, poslije 50 godina napora da se bezbjedna i efikasna vakcina učini dostupnom, vakcine i dalje "koštaju živote, novac i vrijeme". Najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno je u Kirgistanu, gotovo 7.500, i u Bosni i Hercegovini, 5.340. U Rusiji i Gruziji bilo je više od 3.200, u Italiji 1.600, a u Njemačkoj 570, prenio je AP. SZO navodi da sve više roditelja odbija da vakciniše svoju decu ili se suočava s nekim preprekama u dobijanju vakcine. Doktor Nedret Emiroglu iz SZO kaže da je sada prioritet staviti epidemije pod kontrolu putem imunizacije rizičnih grupa. "Istovremeno, sve zemlje, bez izuzetka, moraju da održavaju veoma visok stepen redovne vakcinacije protiv morbila, tako da ne dođe do novih epidemija u regionu i da jednom zauvek iskorenimo male boginje", rekao je Emiroglu.