Gvozdenović: Povećati broj njemačkih turista

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku su razmatrane mogućnosti za povećanje broja turista sa njemačnog tržišta, imajući u vidu potencijale Crne Gore za prihvat većeg broja posjetilaca sa područja Njemačke

10 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
25.02.2015. 16:27h

Crna Gora je uvijek bila interesantna destinacija za njemačke turiste, a prostora za saradnju i intenziviranje njihovih dolazaka ima dosta, kazao je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović. On se danas u Podgorici susreo sa Ditmarom Guncem, izvršnim direktorom FTI grupe, koja je jedan od najvećih njemačkih turoperatora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku su razmatrane mogućnosti za povećanje broja turista sa njemačnog tržišta, imajući u vidu potencijale Crne Gore za prihvat većeg broja posjetilaca sa područja Njemačke. "Prostora za saradnju i intenziviranje dolazaka turista sa područja Njemačke ima dosta, naročito imajući u vidu da su prije dvadesetak godina njemački turisti učestovali sa čak 35 posto u ukupnom crnogorskom turističkom prometu. Crna Gora je uvijek bila interesantna destinacija za njemačke turiste, i ne vidimo razloga da tako ne bude i ubuduće" , rekao je Gvozdenović.

U saopštenju se kaže da se konkretna realizacija saradnje očekuje u skorom periodu, nakon što će u komunikaciji sa crnogorskim hotelijerima biti dostavljene ponude FTI-u. “Posmatrajući period od 2009 – 2014. godine, može se konstatovati da je broj njemačkih turista i njihovih noćenja, povećan za 80,1 odsto, odnosno za 60,6 odsto. Takođe, povećano je i učešće noćenja ostvarenih od strane njemačkih turista u ukupnim ino-noćenjima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je FTI Touristik dio FTI grupe koja je, s obzirom na svoje brojne specifičnosti, pozicionirana na četvrtom mjestu među njemačkim turoperatorima. Sjedište FTI Grupe nalazi se u Minhenu, predstavništva su u Austriji i Švajcarskoj, i ima oko pet hiljada zaposlenih.U poslovnoj 2013/2014. godini, FTI Grupa ostvarila je promet od 3,4 milijarde eura. Gvozdenović se danas sastao i sa delegacijom Njemačke razvojne banke KfW, u cilju razmjene informacija o statusu projekata iz komunalne oblasti i razmatranja pravaca buduće saradnje. Na sastanku su predstavljeni rezultati realizacije projekata na Crnogorskom primorju, koji se finansiraju iz kredita i donacija Njemačke razvojne banke. "KfW banka je za realizaciju ovih projekata obezbijedila kreditna sredstva u iznosu od blizu 100 miliona eura i preko 20 miliona eura bespovratnih sredstava za konsultantske usluge i investicije. Na taj način do sada su realizovane investicije u vrijednosti od oko 60 miliona eura", kaže se u saopštenju. Najavljen je početak radova na izgradnji zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat. Vrijednost projekta je 10,247 miliona eura, a finansijska sredstva su obezbijeđena iz kredita Njemačke razvojne banke KfW. "Realizacija ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta značajno će uticati na kvalitet životne sredine, ekonomski razvoj, kao i na razvoj turizma u primorskoj regiji, a samim tim i na poboljšanje kvaliteta života svih građana primorskih opština", saopšteno je iz Ministarstva. U cilju unapređenja stanja vodosnabdijevanja i realizacije projekta odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali, kao i rješavanja pitanja finansijske saradnje sa Njemačkom razvojnom bankom KfW, Gvozdenović će održati sastanak i sa predsjednicima opština na Crnogorskom primorju. Predstavnici Njemačke razvojne banke KfW informisali su ministra Gvozdenovića o novim mogućnostima za realizaciju različitih projekata u Crnoj Gori iz oblasti saobraćaja, energetike i ekologije.