Pozitivna poruka: Džez muzičari iz cijelog svijeta okupiće se u Parizu

Herbi Henkok je rekao da su organizatori manifestacije izabrali Pariz kako bi obilježili legendarnu ulogu tog grada u istoriji džeza

0 komentar(a)
Džezeri, Foto: Shutterstock
25.02.2015. 10:04h

Džez muzičari iz cijelog svijeta okupiće se u aprilu u Parizu na Međunarodnom danu džeza, manifestaciji za koju ambasador dobre volje UNESKO-a Herbi Henkok očekuje da će uputiti pozitivnu poruku gradu koji se još oporavlja od prošlomjesečnih terorističkih napada.

Herbi Henok i generalni direktor UNESKO Irina Bokova danas su saopštili da je Pariz izabran za domaćina četvrtog godišnjeg Međunarodnog dana džeza 30. aprila.

Među poznatim američkim džez velikanima koji su najavljeni na koncertu su Henkok, Vejn Šorter, Di Di Bridžvoter, Dijana Rivs, Al Žaro i Markus Miler.

Od svjetskih džez muzičara učestvovaće kineski pijanista A Bu, trubači Hju Masakela iz Južne Afrike, Ibrahim Maluf iz Libana i Klaudio Roditi iz Brazila, saksofonisti Igor Butman iz Rusije, Femi Kuti iz Nigerije i Francuz Gijom Pere, i pjevač i mužicar na arapskoj lauti Dafer Jusef iz Tunisa.

Herbi Henkok je rekao da su organizatori manifestacije izabrali Pariz kako bi obilježili legendarnu ulogu tog grada u istoriji džeza.

Ulogu čiji počeci sežu gotovo jedan vijek unazad, kada su u vrijeme Prvog svjetskog rata afro-američki vojnici prvi put donijeli tu vrstu muzike u Francusku.

Smrtonosni januarski teroristički napadi u Parizu na redakciju satiričnog lista Šarli Ebdo i prodavnicu košer hrane dali su ovogodišnjoj manifestaciji dodatni značaj, rekao je svjetski poznati dež pijanista.

"Džez je bio most koji povezuje ljude. On nije sektaški i ne pripada ljudima posebne etničke pripadnosti. On je za ljudska bića. Moramo priznati ono što nas čini sličnima, dok istovremeno poštujemo ono što nas čini različitima", rekao je Henkok agenciji AP.

Irina Bokova rekla je da Međunarodni dan džeza treba da bude i vrhunac obilježavanja jubilarne 70. godišnjice osnivanja UNESKO - agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Ona je ocijenila da u današnjim turbulentnim vremenima, koncert svjetskih džez velikana u gradu koji je sjedište UNESKO, i koji će biti prenošen širom svijeta, treba da pošalje ključnu poruku.

"Džez nije samo muzika. Džez je i o građanskim pravima, ljudskom dostojanstvu i dijalogu među kulturama. On naglašava značaj kreativnosti i slobodu izražavanja", rekla je Bokova za AP.