Junker: U Atini mnogo pogrešnih formulacija o Njemačkoj

Njemačka je među prvim zemljama koja je odbacila zahtjeve nove vlade u Atini da se promijene uslovi pod kojima Grčka dobija finansijsku pomoć od međunarodnih kreditora, naglašavajuci da se prethodni dogovori moraju poštovati

1 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
23.02.2015. 15:59h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je žaljenje zbog "pogrešnih formulacija" grčkih zvaničnika o Njemačkoj, koje su dovele do zategnutih odnosa dvije zemlje.

"Kada jedan premijer za nedjelju dana dva puta uvrijedi Njemce, ne mislim da je to najbolji način da se vlada. Naprotiv, to dovodi do ponovnih zatezanja (u odnosima dvije zemlje)", rekao je Junker njemačkom nedjeljniku Virtšaftsvohe (Wirtschaftswoche).

On je dodao da, povodom rasprava o Grčkoj, u Atini "ima mnogo pogrešnih formulacija", ali da će se to "sa vremenom" promijeniti.

Njemačka je među prvim zemljama koja je odbacila zahtjeve nove vlade u Atini da se promijene uslovi pod kojima Grčka dobija finansijsku pomoć od međunarodnih kreditora, naglašavajuci da se prethodni dogovori moraju poštovati.

U petak uveče zemlje eurozone i Atina postigle su dogovor o produžetku pomoći za Grčku za četiri mjeseca, ali pod uslovom da Grci predstave plan o budućim reformama.

Juhnker je izrazio sumnju povodom izjave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da će minimalna mjesečna plata u Grčkoj biti povećana na 751 euro.

"Ako Grčka poveća minimalnu platu, šest zemalja u Evropi imaće manji minimalac, a među njima su Slovačka i Španija", rekao je predsjednik Evropske komisije.

On je rekao da vjeruje da će Grčka ostati u euro zoni.