SDP i opozicija nisu došli na glasanje o Mugoši

Mirko Stanić kazao je da nije u pitanju bojkot, već da su poslanici SDP-a imali ranije preuzete obaveze i da zbog toga nisu došli na sjednicu Odbora na kojoj se glasalo o Mugoši

0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
19.02.2015. 12:45h

Sjednica Odbora za međunarodne odnose, na kojoj je članovi trebalo da se izjasne o predlogu da Miomir Mugoša bude crnogorski ambasador u Sloveniji, nije održana jer se nisu pojavili predstavnici opozicije i SDP-a.Sjednici su prisustvovali predstavnici DPS-a i Bošnjačke stranke.

“Zašto njih nije bilo pitajte njih. Ja sam uvijek spreman za suočavanje, po jednom ustaljenom principu uvijek sam poražavao protivnike. Spreman sam da dođem uvije”, kazao je Mugoša.

Članovi SDP-a u Odboru su Mićo Orlandić i Borislav Banović.

To ne znači da Mugoša neće biti imenovan, jer je mišljenje odbora neobavezujuće za predsjednika države koji imenuje ambasadore.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić kazao je da nije u pitanju bojkot, već da su poslanici SDP-a imali ranije preuzete obaveze i da zbog toga nisu došli na sjednicu Odbora na kojoj se glasalo o Mugoši.

Odbor je u ponedjeljak, većinom glasova, podržao predloge da Dragana Radulović i Nebojša Kaluđerović budu ambasadori Stalne misije Crne Gore pri NATO-u, sa sjedištem u Briselu, odnosno Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, sa sjedištem u Ženevi.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore, na osnovi predloga Vlade i mišljenja nadležnog skupštinskog odbora.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković odbio je juče zahtjev opozicije da današnje saslušanje kandidata za ambasadora u Sloveniji Miomira Mugoše bude otvoreno za javnost. Iako je prema informacijama “Vijesti” Mugoša bio raspoložen da sjednicu prate mediji, Vuković je to odbio navodeći da nije u skladu sa pravilnikom. Vuković je podsjetio da su saslušanja kandidata za ambasadora uvjek bila zatvorena za javnost.

"Prije pet godina dogovorili smo se da razgovori sa budućim ambasadorima budu zatvoreni za javnost, i ne možemo da ih mijenjamo zbog Mugoše. Po čemu bi se on razlikovao od drugih kandidata koji su dolazili pred odbor. Kakav je lični stav članova odbora prema njemu pokazaće glasanje", kazao je Vuković "Vijestima".

Posljednji mandat na čelu Podgorice Mugoša je proveo u otvorenom sukobu sa SDP-om, a zbog njegovog reizbora ta partija je napustila lokalnu vlast. Mugoša je, između ostalog, optuživan da je oštetio gradski budžet prodajom gradskog zemljišta kompaniji “Carine” za 2,5 miliona eura. Gradonačelnik je 2009. godine napao urednika i fotoreportera "Vijesti" zbog čega je njegov sin Miljan usuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci, dok protiv starijeg Mugoše nije vođen krivični postupak. Mugoša je 2013. godine saslušavan i pred anketnim odborom za aferu "Snimak".

Mugoša: Čujem da je bilo nekih najava i prijetnji

Predstavnici opozicionih partija nedolaskom na sjednicu Odbora za međunarodne odnose i iseljenike jasno su poručili šta misle o imenovanju Miomira Mugoše za ambasadora u Sloveniji, dok u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) tvrde da njihovi poslanici nijesu mogli prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza.

Mugoša je, komentarišući neodržavanje sjednice, kazao da je uvijek spreman da se suoči sa političkim suparnicima a „zašto njih nije bilo treba ih pitati“.

Prema njegovim riječima, takva situacija nije neobična na crnogorskoj političkoj sceni.

"Ništa neobičo, čujem da je bilo nekih najava i prijetnji, ali je očigledno da neko nema hrabrosti da se suoči nakon mog izjašnjenja o novom radnom angažmanu", rekao je Mugoša novinarima u parlamentu.

On je rekao da će prisustvovati novoj sjednici Odbora.

Vuković: Nepojavljivanje je jedna od mogućnosti parlamentarnog demokratskog života

Predsjednik Odbora, Miodrag Vuković, kazao je da je očekivao da će na sjednicu doći svi, dodajući da na nepojavljivanje poslanika gleda kao na jednu od mogućnosti parlamentarnog demokratskog života.

On nije želio da komentariše razloge odsustva poslnika, poručujući da su pozivi poslati u skladu sa procedurom.

Vuković je dodao da su na sjednicu mogli biti poslati zamjenici, ukoliko postoje objektivni razlozi za odsustvo članova Odbora.

Sjednica će, kako je kazao, biti zakazana i održana narednih dana.

Vuković je rekao da će obavijestiti nadležne u parlamentu, ali i njegovog predsjednika da Odbor nije usvojio stav o imenovanju Mugoše za ambasadora u Sloveniji.

Na pitanje da li se može izabrati ambasador bez saglasnosti Odbora, on je kazao da se na različite načine može tumačiti ustavno rješenje da ambasadora bira predsjednik Crne Gore na predlog Vlade i mišljenje odbora.

"Pravnici će vam dati različita mišeljenja da li je to obligatornog ili konsultativnog karaktera", podsjetio je Vuković.

Prema njegovim riječima, ukoliko Odbor ne bude imao stav o imenovanju Mugoše o tome će biti obaviješten predsjednik države, a on će „mjeriti svoje nadležnosti“.

"Ne piše da je naš stav obavezujući, ali stav je i da nemate stav", poručio je Vuković.

Jasna poruka DF i Pozitivne

Iz Demokratskog fronta (DF) je agenciji MINA saopšteno da je neprisustvovanje sjednici Odbora jasna politička poruka o tome šta u toj partiji misle o imenovanju Mugoše za crnogorskog ambasadora u Sloveniji.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore kazao da je nedolaskom na sjednicu Odbora predstavnik te partije, Darko Pajović, poslao jasnu političku poruku.

On je podsjetio da je SDP tvrdila da je Mugoša, dok je bio gradonačelnik Podgorice, "vršio razne malverzacije".

Na pitanje da li je bojkot sjednice Odbora rezultat dogovora među partijama, Tuponja je kazao da mu nije poznato da je postojao dogovor.

"Sami nedostatak kvoruma za sjednicu šalje svojevrsnu političku poruku", ocijenio je on.

Na pitanje da li će se predatavnici te partije pojaviti na nekoj od narednih sjednica i eventualno podržati Mugošu, Tuponja je rekao da ne žele učestvovati sve dok se ne raščiste sve sumnje.