Grčka će danas tražiti produženje dogovora o pozajmici

Izvor blizak grčkoj Vladi rekao je u utorak da će Atina zatražiti produženje dogovora o pozajmici do šest mjeseci, prema uslovima o kojima se može pregovarati

0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
18.02.2015. 12:54h

Grčka Vlada potvrdila je da će danas zatražiti produženje dogovora o pozajmici od eurozone, koji se razlikuje od programa finansijske pomoći, koji ističe 28. februara.

Portparol Vlade Gabrijel Sakelaridis rekao je da novi zahtjev obuhvata samo pitanje dugovanja.

„Sačekaćemo da ministar finansija Janis Varufakis podnese zahtjev za produženje dogovora o pozajmici“, kazao je Sakelaridis, prenose agencije.

Izvor blizak grčkoj Vladi rekao je u utorak da će Atina zatražiti produženje dogovora o pozajmici do šest mjeseci, prema uslovima o kojima se može pregovarati.

Međutim, ovaj predlog naišao je na hladan prijem.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble odbacio je grčke napore i istakao da se ne radi o produženju programa finansijske pomoći, već da je pitanje da li će biti ispunjen onako kako je zahtijevano i da je za to potreban jednostavan, pozitivan ili negativan odgovor.

Nova grčka Vlada odbija da traži produženje programa finansijske pomoći dobijene od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji ističe 28. februara, jer u zahtjeve spadaju i mjere štednje, a Grčka želi da ponovo pregovara o svojim dugovanjima.