Rusija spremna da razmotri alternative projektu Južni tok

„Spremni smo da ga izgradimo u tom obimu da kroz Tursku taj gas može da ide i u EU. Pritom, ne namjeravamo nikoga da kažnjavamo, ni na koga da se ljutimo“, kazao je Putin nakon razgovora sa mađarskim premijerom

1 komentar(a)
Vladimir Putin, Viktor Orban, Foto: Reuters
18.02.2015. 10:06h

Rusija je spremna da sa evropskim partnerima razmotri alternative projektu Južni tok, ali ne namjerava da odustaje od saradnje sa Turskom, s kojom je postigla dogovor o izgradnji novog gasovoda, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Spremni smo da ga izgradimo u tom obimu da kroz Tursku taj gas može da ide i u EU. Pritom, ne namjeravamo nikoga da kažnjavamo, ni na koga da se ljutimo“, kazao je Putin nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, sa kojim je u Budimpešti postigao politički dogovor o isporukama gasa nakon što ove godine istekne postojeći ugovor.

On je poručio da povratka na realizaciju projekta Južni tok u njegovom ranijem obliku ne može biti i pozvao evropske partnere na ozbiljnu i dugoročnu saradnju, kakva je postojala ranijih godina.

„Povratka na Južni tok u vidu u kojem je ranije najavljen, naravno, ne može biti“, rekao je Putin.

Poručujući da je Rusija pouzdan partner Evrope i Mađarske kada je riječ o gasnim i naftnim isporukama, Putin je kazao da Rusija nikada nije odustajala od realizacije Južnog toka.

„Nama, prosto, nijesu dali da ga realizujemo“, rekao je Putin podsjećajući da je u aprilu prošle godine Evropski parlament nazvao Južni tok ne samo besperspektivnim, nego i štetnim za EU, prenosi Blic.

Nakon toga, Bugarskoj je bilo upućeno pismo sa zahtjevom da se prekinu pripremni radovi.

Putin smatra da ono što je postignuto sa mađarskim partnerima, zajedničko preduzeće, može biti iskorišćeno i pri širenju radova sa Turcima u dijelu koji se odnosi na takozvani Turski tok. Prema njegovim riječima, postoje različite varijante.

„Spremni smo da ih razmatramo sa svima koji su zainteresovani za zajednički rad“, dodao je Putin.

On je kazao da će se u izboru partnera u budućem projektu Rusija rukovoditi logikom "gdje je povoljnije i ekonomičnije" i da je nastavak saradnje sa EU moguć "ako budu pomagali“.

„Ali ako nas budu ometali, tada to nije naš izbor. Ukoliko ne budu ometali, dio Južnog toka možemo realizovati kroz Tursku, između ostalog, koristeći naša zajednička preduzeća sa Mađarskom, Srbijom, možemo izaći preko Austrije , sve je to moguće, ako bude želje naših partnera za saradnju“, rekao je Putin, dodajući da se takvi pregovori već vode.

Orban je saopštio da je Mađarska zainteresovana za polaganje tranzitnog gasovoda sa južnog pravca preko njene teritorije.

„Dogovorili smo se da ćemo, šta god da zamijeni Južni tok, tražiti mogućnost saradnje, jer smo i dalje zainteresovani da gasovod prelazi preko naše teritorije“, kazao je Orban.

Dogovoreno je, kako je dodao, da Mađarska može da koristi neiskorišćeni gas po sadašnjem ugovoru i da taj gas plati kada ga dobije.

Rusija isporučuje Mađarskoj 80 odsto nafte i 75 odsto potrebnog gasa i dvije zemlje imaju mnogo mogućnosti za zajedničke projekte u energetskom sistemu.